назад

На Закарпатті розпочався Всеукраїнський тиждень права

vazhn 2    10 грудня в Україні стартував вже 10-й за ліком Всеукраїнський тиждень права. Упродовж тижня – з 10 по 16 грудня фахівці системи безоплатної правової допомоги на Закарпатті спільно з представниками управління юстиції, національної поліції, пробації та іншими партнерами проводять низку правопросвітницьких заходів у навчально-освітніх закладах, бібліотеках, установах, покликаних допомогти громадянам вирішувати свої проблеми у правовому полі, підвищити правову свідомість та обізнаність мешканців нашого краю.

    У понеділок, 10 грудня, фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та управління юстиції – Оксана Дудаш та Леся Тимчук – провели урок «Права людини» для школярів 5-6 класів Ужгородської ЗОШ № 7.
Учні дізналися, що кожного року 10 грудня Україна та вся світова спільнота відзначають Міжнародний День прав людини. Саме цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини, яка є основою міжнародних стандартів у сфері прав людини. Фахівці розповіли дітям про їхні основні права та обов’язки, поспілкувалися з школярами на тему булінгу, порадили звертатись до центрів чи бюро правової допомоги у випадку порушення їхніх прав, продемонстрували тематичні відеоролики та надали їм інформаційні матеріали Правові орієнтири дітей.

school7 2
    Цього ж дня правовий урок у новому форматі провели фахівці Регіонального центру та Ужгородського МЦ для вихованців Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів. Правова гра “Важниця” викликала неабиякий інтерес у школярів і змусила їх задуматися над вирішенням непростих життєвих питань хоча й на ігровому полі. Приємно, що діти виявили високі знання з правознавства, а переможці ще й отримали призи.

vazhniza 1
    10 грудня у Хустській районній бібліотеці захід, приурочений Тижню права, для учнів Хустського професійного ліцею провів начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Михайло Худинець. Фахівець поінформував дітей про основні аспекти кампанії «Стоп Булінг», детально розповів про поняття терміну «булінг», та яку відповідальність тягне за собою це протиправне діяння. Учні також отримали паспорти прав дитини , розроблені системою БПД.
    7 грудня директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко взяв участь у «круглому столі» на тему: «Гарантії прав людини відповідно до міжнародних стандартів», що відбувся з нагоди відзначення 70-ти річчя проголошення Загальної Декларації прав людини та Міжнародного дня прав людини.
    Захід, організований БФ «Центр громадських ініціатив» (голова правління Андрій Вишняк), пройшов у приміщенні Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка. За «круглим столом» зібралися представники 10 громадських організацій області, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Закарпатській області Діана Швардак, радник Мінсоцполітики з питань внутрішньо переміщених осіб Анжела Бабкіна, фахівець ГТУЮ у Закарпатській області Леся Тимчук та представник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Джоржіо Зельковіч.
    Учасники заходу обговорили ситуацію з дотримання прав людини, а також дискутували про те, що українці знають і думають про права людини та дотримання прав людини на Закарпатті. Були озвучені й проблемні питання щодо дотримання прав тимчасово переміщених осіб, представників національних меншин, жінок, дітей та обговорено шляхи їх вирішення. М. Давиденко поінформував присутніх про систему безоплатної правової допомоги, порядок надання БВПД та реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!».
     За безоплатною правовою допомогою звертайтесь до фахівців найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або ж за телефоном 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).