назад

Обмін досвідом в рамках реалізації проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»

Стан реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» став темою онлайн-зустрічі представників системи БПД Тернопільської, Рівненської, Полтавської та Вінницької областей. Колеги з чотирьох регіонів обмінялися досвідом та поділилися практичними порадами щодо налагодження ефективної співпраці між ключовими учасниками, що задіяні в реалізації пілотного проєкту та підготовки публікацій для висвітлення інформації про Програму у засобах масової інформації.

Учасники поділилися позитивними напрацюваннями та обговорили проблемні питання, які виникають в ході реалізації даного пілотного проєкту.

На Тернопільщині дуже добре налагоджена співпраця з психологами, які долучаються до Програми. Крім того, при винесенні рішення в постанові суддя зазначає, що дитина, яка вчинила суспільно небезпечне діяння бере участь у Програмі, працює з психологом та проходить ресоціалізацію з метою формування свідомої законослухняної поведінки та недопущення повторних правопорушень – підкреслила директор Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій.

В свою чергу, начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Олександр Кузик розповів яким чином вирішили проблему з комунікацією між учасниками Програми, яка виникала через географічну специфіку області та віддаленість певних населених пунктів від обласного центру.

Одним із шляхів виходу з такого становища – є організація проведення зустрічей посередника з учасниками Програми онлайн. Організацію (за потреби) такої процедури ми відпрацювали на базі Регіонального центру. І вона насьогодні підтвердила свою ефективність, – зазначив Олександр Кузик.

За словами директора Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Марини Лукіянової, ще однією проблемою в рамках реалізації даного проєкту є неможливість забезпечити ефективну комунікацію з учасниками програми через віддаленість один від одного та повітряні тривоги.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Ігор Клименко розповів, що центр залучає адвокатів, які співпрацюють із системою БПД до популяризації інформації про застосування Програми. Якщо, до прикладу, надходить повідомлення про затримання неповнолітнього, то адвокат теж може ознайомити з умовами застосування даної Програми.

Учасники зустрічі вкотре акцентували увагу на тому, що у зв’язку з введенням воєнного стану, кількість заяв на участь у Програмі цього року зменшилася. Адже, поки в нашій країні діє такий правовий режим – крадіжка ( ч. 1 ст.185 КК України) кваліфікується відразу за ч.4, що унеможливлює участь у Програмі неповнолітніх осіб, що вчинили правопорушення. А саме крадіжки складали левову частку усіх випадків. Крім того, бувають випадки коли учасники відмовляються від участі в Програмі, не дивлячись на те, що проведена медіація, виконана робота психологом і практично все готове для успішного проходження ресоціалізації. Такі випадки зафіксовані в Тернопільській та Рівненській областях.

Також, комунікатори регіональних центрів розповіли про правопросвітництво та інформування громадськості щодо реалізації пілотного проєкту.

Під час проведення правопросвітницьких заходів враховується цільова аудиторія, кому треба розповідати про Програму. Крім того, при підготовці матеріалів для публікацій ми використовуємо методичні рекомендації, розроблені управлінням впровадження альтернативних способів врегулювання спорів – підкреслила комунікаторка Регіонального центру в Тернопільській області Ольга Дубчак.

Ризиками є досить низький рівень обізнаності населення про Програму та її переваги.

Попри чималу кількість успішних кейсів, маємо і декілька випадків відмов від участі у Програмі. Я це пов’язую з тим, що люди недооцінюють переваг проєкту як для неповнолітнього, що вчинив правопорушення, так і для потерпілої сторони. Тому, при підготовці публікацій або матеріалів для правопросвітницьких заходів, вкрай важливо втримати баланс між сухою та, подекуди незрозумілою для пересічних громадян, юридичною термінологією та простою, розмовною лексикою, – розповіла фахівчиня відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру в Рівненській області Владислава Стецюк.

За підсумками обговорення учасники заходу домовилися й надалі проводити спільні зустрічі з метою обміну досвідом та практичною реалізацією покладених на систему БПД завдань в напрямку реалізації даної Програми.