назад
30.12.22

Об’єднання зусиль для надання правової допомоги родинам зниклих безвісти

Через бойові дії на території нашої країни, окупацію населених пунктів, примусове вивезення людей в рф багато українських родин втратили зв’язок з рідними. Ці родини потребують правової допомоги. Координаційний центр з надання правової допомоги та Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, підписали меморандум про співпрацю.  

«До фахівців системи безоплатної правової допомоги останнім часом все частіше звертаються родичі зниклих безвісти українців, як цивільних, так і військових. Найпоширеніші питання – що робити та куди звертатися, щоб відшукати зниклих близьких, про права та соціальні гарантії членів сімей зниклих безвісти», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Надаючи правову допомогу українцям, родичі яких зникли безвісти, юристи системи БПД консультують, допомагають складати правові  документи.

Так само не припиняють роботу з людьми, чиї рідні зникли, регіональні координатори Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Рідні зниклих безвісти можуть отримати у від регіональних координаторів  не тільки допомогу в пошуку людей, але й психологічну та юридичну підтримку.

Співпраця  фахівців системи БПД та регіональних координаторів Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, дасть можливість об’єднати зусилля, спрямовані на забезпечення захисту прав і свобод осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також близьких родичів та членів сімей таких осіб, зокрема права на безоплатну правову допомогу.

«При наших регіональних офісах вже надають юридичну підтримку, але така співпраця збільшить кількість людей, які її отримають. Це зараз надважливо, адже люди, які втратили зв’язок із рідними, опинилися в надскладній життєвій ситуації й потребують особливої підтримки», – зазначив Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

Зокрема, у межах співпраці роблятимуться та розповсюджуватимуться інформаційні матеріали з питань розшуку зниклих, їхнього правового статусу, основних прав та соціальних гарантій, передбачених законодавством, родинам таких осіб.

У планах – організація та проведення спільних навчальних заходів для працівників місцевих центрів у сфері захисту основних прав близьких родичів та членів сімей осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Шукаєте зниклу людину і потребуєте допомоги юриста?

Звертайтеся до системи безоплатної правової допомоги.

Пояснимо, що робити та куди звертатися, щоб відшукати зниклих близьких.

Надамо контакти інституцій, які займаються пошуком зниклих безвісти та обміном військовополонених.

Проконсультуємо щодо прав, пільг та соціальних гарантій для членів сімей зниклих безвісти та полонених та алгоритму дій для їх отримання.

Допоможемо скласти:

  • звернення до державних установ, правоохоронних органів та органів військового управління;
  • документи для оскарження дій державних органів у судовому порядку (ця послуга, а також, за потреби, представництво у суді, надається категоріям громадян, що визначені у ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», уточнити право на послугу можна у контакт-центрі системи БПД за номером 0 800 213 103)

Звернутися по правову допомогою можна телефоном, онлайн або особисто прийти в місцевий центр чи бюро. Усі контакти за посиланням https://linktr.ee/legalaid.gov.ua