назад

В Одесі на робочій зустрічі з представниками поліції обговорили питання запобігання несвоєчасного повідомлення про затримання особи

28 грудня у приміщенні правового клубу «Pravokator.Одеса» відбулась робоча зустріч керівництва Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області та представників поліції щодо налагодження ефективної комунікації поліції та Регіонального центру при затриманні.

У зустрічі взяли участь керівники та старші чергові відповідальні за утримання осіб Ізоляторів тимчасово тримання ГУНП міста Одеси, та Одеської області, директорка Регіонального центру Світлана Клішина, заступниця директорки Регіонального центру Вікторія Губко, старша інспекторка з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління дотримання прав людини Національної поліції України Жанна Мішкевич.

Насамперед директорка Регіонального центру Світлана Клішина розповіла присутнім про роботу контакт центру системи БПД, порядок прийому та реєстрації повідомлень про затримання осіб, а також про механізм призначення захисника затриманій особі.

Головна мета робочої зустрічі – налагодження комунікації для мінімізації виникнення проблемних питань під час повідомлення уповноваженими службовими особами про затримання», – зазначила Світлана Клішина.

Основне питання, яке обговорювалось під час зустрічі це запобігання несвоєчасного повідомлення про затримання особи та порушення права на захист.

Зокрема, для уникнення таких ризиків, очільниця Регіонального центру Світлана Клішина, наголосила про потребу налагодити ефективну комунікацію, визначити відповідальних осіб в кожному територіальному підрозділі ГУНП України в Одеській області, які будуть комунікувати з Регіональним центром.

Наразі, відповідно до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, у відділеннях та відділках поліції обов’язок повідомлення Регіонального центру про затримання особи покладено на слідчого, який здійснив затримання.

У даний момент питання визначення відповідальної особи поставлено перед керівництвом ГУНП в Одеській області та йде процес визначення таких осіб. Одночасно вирішується питання з відповідальною особою у Слідчому Управлінні ГУНП в Одеській області за проведення звірок даних про затриманих осіб з Регіональним центром відповідно до Порядку»,- розповідає Жанна Мішкевич.

Під час зустрічі учасники, також, обговорили ряд важливих питань, зокрема піднімались питання відсутності інформації про надану правову допомогу затриманій особі під час поміщення її до Ізолятора тимчасового тримання та особливості надання правової допомоги в умовах воєнного стану та дії комендантської години.

За результатами зустрічі присутні домовились тримати на контролі питання визначення відповідальних осіб за інформування Регіонального центру про випадки затримання осіб у кожному відділенні поліції, проведення звірок даних, а також запровадити проведення аналогічних звірок даних з Ізоляторами тимчасового тримання згідно переліку осіб, які були доставлені та в яких відсутні відомості про надану правову допомогу.