назад

2022-й для системи БПД на Буковині: рік випробувань та нових можливостей

Яким був 2022 рік для системи безоплатної правової допомоги у Чернівецькій області? Як і для більшості громадян України цей воєнний рік став справжнім випробовуванням на стресостійкість, витримку, оперативність в ухваленні рішень та нові підходи у розв’язанні різних проблем.

Так, нові завдання та виклики постали передусім перед фахівцями контактного центру системи БПД 0800 213 103 (нагадаємо, один із двох його відділів працює у Чернівцях). Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ця телефонна лінія справді стала «гарячою», адже надходить дуже багато дзвінків: щодня з кінця лютого юристи опрацьовують в середньому понад 1,4 тис. дзвінків, у тому числі й з тимчасово окупованих територій.

Фахівці системи БПД у Чернівецькій області активно долучилися до консультувань внутрішньо переміщених осіб, які з перших днів повномасштабного вторгнення почали прибувати на Буковину. Правову допомогу та підтримку ВПО отримують як у приміщеннях центрів чи бюро правової допомоги, так і у виїзних консультаційних пунктах, у місцях видачі гуманітарної допомоги, розміщення та реєстрації вимушених переселенців.

   У 2022 році з Регіональним центром з надання БВПД у Чернівецькій області продовжували співпрацювати четверо волонтерів. Загалом разом із фахівцями центрів вони провели 15 спільних правопросвітницьких та комунікаційних заходів, підготували 19 правових консультацій та 12 консультацій під рубрикою «Думка психолога». До центрів та бюро правової допомоги волонтери перенаправили понад 100 громадян.

  З  1 листопада саме Регіональний центр з надання БВПД у Чернівецькій області разом із колегами-юристами центру на Тернопільщині почали приймати та обробляти всі повідомлення про затримання, які надходять від суб’єктів подання інформації з усієї території України, а також опрацьовувати постанови та ухвали про залучення захисника. Загалом кількість доручень адвокатам про затримання з 24 лютого значно зросла. В окремі періоди кількість доручень для надання безоплатної вторинної правової допомоги сягає понад 60 за добу.

   У рамках проєкту «Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» фахівці центрів та бюро правової допомоги у 2022 році продовжували проводити виїзні консультування та правопросвітницькі заходи (щомісяця в середньому близько 20 заходів у межах Чернівецької області). Також фахівці системи БПД на Буковині долучилися й до проведення всеукраїнського соціологічного дослідження на земельну тематику.

   У 2022 році Регіональний центр з надання БВПД у Чернівецькій області підписав Меморандуми про співпрацю з новими партнерами – благодійними фондами: «Горєніє» та «Рокада». Сторони вже почали реалізовувати спільні заходи щодо забезпечення доступу внутрішньо переміщених осіб, біженців, осіб, що потребують тимчасового захисту до послуг безоплатної правової допомоги.

   А наприкінці року відбувся всеукраїнський конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Як результат – 11 нових адвокатів співпрацюватимуть із системою БПД на Буковині. До речі, серед них – правозахисники з Полтави, Чернігова, Харкова, Запоріжжя та Івано-Франківська.

  Завдяки Збройним Силам України продовжуємо й надалі працювати на правовому фронті! Віримо та наближаємо перемогу України разом!