назад

Яким був воєнний рік для системи БПД Львівщини

З початку повномасштабного вторгнення Львів перетворився на величезний гуманітарний хаб. Сотні тисяч українців приїздили сюди на евакуаційних потягах, рятуючись від бомбардувань, аби потім поїхати закордон. Система БПД Львівщини з перших днів «переформатувалась» під роботу в час воєнного стану.

Так, наші працівники з перших днів вторгнення долучились до роботи єдиного контакт-центру, де консультували людей з тих чи інших правових питань. Не оминуло вторгнення і наших колег з інших регіонів, тож система БПД Львівщини прихистила та надала робочі місця адвокатам, та колегам з інших областей України. Частина з них вже повернулись у рідні, деокуповані міста.

З початку 24 лютого по безоплатну правову допомогу на Львівщині звернулось понад 36,5 тисяч осіб. З них, роз’яснень та правових консультацій потребували майже 26 тисяч. Найпопулярнішими виявились питання перетину кордону, розлучення, спадкування, розірвання трудових відносин та нарахування пенсій. Майже 2 тисяч осіб звернулись, аби захистити свої права в судовому порядку. Для цього, їх інтереси у майже 700 випадках захищали працівники системи БПД Львівщини, а в понад 1000 випадках – адвокати, що співпрацюють з системою. Частину людей ми перескеровували у відповідні установи, аби їм допомогли там.

Окрім того, аби вчасно інформувати внутрішньо переміщених осіб про їх права та обов’язки, працівники системи почали консультувати людей у тимчасових прихистках. Загалом, на Львівщині, діє близько 500 пунктів консультування.

В основному, робота фахівців була націлена на правопросвітництво, адже багато людей, які прибули в регіон, потребували правового роз’яснення з тих чи інших питань. Загалом, з початку вторгнення, фахівці провели понад 800 таких заходів, якими охопили понад 6000 осіб. Тож попри намагання ворога нас зламати, ми продовжуємо свою роботу: в прихистках, бомбосховищах, під час відключень електроенергії, але з вірою в ПЕРЕМОГУ.