назад

Об’єднаний захід до Дня захисту дітей провели місцеві центри Харківщини

Про захист прав дітей у суворих реаліях сьогодення йшлося на масштабному заході, ініційованому Первомайським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та проведеному ним разом з колегами Богодухівського, Харківського та Чугуївського МЦ. Захід виявився насиченим, адже на нього було запрошено багато цікавих людей, а всіх охочих взяти участь не вмістила віртуальна кімната на сто осіб.

Старшокласники з різних районів області (Близнюківського, Барвінківського, Богодухівського, Кегичівського, Первомайського, Сахновщинського), з міст Люботина та Чугуєва підключилися, щоб послухати про права дітей від представників різних напрямів. На зустріч з дітьми були запрошені прокурор Первомайського відділу Лозівської окружної прокуратури Святослав Середа, головний спеціаліст відділу регіонального представництва в східних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної ради з прав людини Роман Бережний, експерт з міжнародних проєктів у галузі запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству Сергій Велигодський, координатор громадської організації «Небайдужі серця Лозівщини» Вікторія Копаньова.

Спочатку дітям запропонували згадати й назвати відомі їм права дітей та переглянути й прокоментувати відповідні відеоролики. Представники місцевих центрів розповіли про систему безоплатної правової допомоги, її роль у захисті дітей загалом і, зокрема, в умовах воєнного стану, про порядок роботи місцевих центрів і бюро, назвали всі канали, за якими діти можуть звернутися по допомогу. Особливе зацікавлення в учасників викликали приклади успішної практики центрів.

 

Стосовно роботи прокуратури у воєнний час розповів Святослав Середа, акцентувавши увагу на допомозі, яку надають ювенальні прокурори, захищаючи права дітей. Він також навів статистику щодо дітей, які постраждали від військових дій агресорів дітей на Харківщині.

Представник Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Роман Бережний розповів, як працює Офіс в умовах воєнного конфлікту, які існують дієві механізми захисту прав дітей і куди вони мають звертатися в разі порушення їх прав. Спікер дав телефонні номери та чат-боти, за якими діти одержать підтримку.

Сергій Велигодський проаналізував основні порушення прав дитини під час воєнного стану, навів конкретні приклади та статистичну інформацію. Він визначив можливі шляхи запобігання проблемам та їх розв’язання.

Згадали й про тих, хто працює на добровільних засадах, безкорисливо допомагаючи дорослим та дітям 24/7. Про діяльність своєї громадської організації та цікаву історію про незвичайне «всиновлення» розповіла координаторка волонтерської організації «Небайдужі серця Лозівщини» Вікторія Копаньова. Супроводжуючи свою розповідь зворушливим роликом, вона розповіла, як до волонтерів організації з передової потрапило маленьке оленятко, врятоване воїнами ЗСУ. Його мати та братик загинули від вибуху ворожого снаряду, і тепер Бембі має нову люблячу родину.

Кожен дорослий учасник заходу заздалегідь підготував питання для молоді. За результатами отриманих правильних відповідей наприкінці були визначені переможці, які отримають заохочувальні призи від організаторів.

Оскільки віртуальна кімната не вмістила всіх охочих, організатори прийняли рішення провести подібний захід ще наступного дня.