назад
02.06.22

У Міжнародний день захисту дітей і про права дітей розповідали, і малечу розважали

У перший день літа ми традиційно відзначаємо Міжнародний день захисту дітей. Кожного року це свято асоціювалося із веселим дитячим сміхом,  спільними родинними розвагами, подорожами, поїздками, проте цьогорічне свято  відзначається в умовах воєнного стану, а  питання дотримання основоположних прав дитини набуває особливої актуальності. Цього року, ця дата є надзвичайно актуальною, адже дитинство багатьох маленьких українців було зруйновано війною. Сьогодні питання захисту дітей є, як ніколи, важливим у нашій країні. Кожного дня від військової агресії Російської Федерації страждають сотні громадян, в тому числі і діти.  Тому дітям та дорослим важливо знати як захистити права дитини у цей непростий час.  У зв’язку з цим, з нагоди відзначення в Україні  Дня захисту дітей,  працівники системи безоплатної правової допомоги  Полтавщини  прагнули нагадати про важливість дотримання прав дітей та їх захист навіть у часи війни.

День захисту дітей – це не тільки веселе свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою. Щороку в цю дату працівники системи БПД організовують для дітей різноманітні  правознавчі вікторини, квести, ігри, інші  активності та інтерактиви, долучаються до загальноміських святкувань.

Правовий марафон з нагоди відзначення 1 червня Міжнародного дня захисту дітей провели юрист Полтавського бюро правової допомоги № 1 Юрій Ночовний спільно з волонтерками Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Жанною Лазірською та Тетяною Козиною. Маленькі мешканці Полтавської громади та їхні батьки дізналися про свої права та механізм захисту інтересів дитини в умовах війни в Україні. Малеча отримала стилізований «паспорт» прав дитини, який нагадує, що незалежно від того скільки років власнику цього документу, його права захищені міжнародними договорами та чинним законодавством України. Кожен має право знати свої права, користуватися ними та захищати їх, а в разі порушення прав маленького власника «паспорта» він може звернутися до бюро правової допомоги за роз’ясненням своїх прав чи порадою, як краще діяти у певній ситуації відповідно до законодавства.

Для діток з числа внутрішньопереміщених осіб, які перемістилися з територій адміністративно-територіальних одиниць, на яких проводяться бойові дії юристка Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Анастасія Гречка,  провела правову бесіду.  Під час зустрічі з дітьми фахівчиня розповіла про історію започаткування Міжнародного дня захисту прав дітей та які права гарантуються міжнародним та національним законодавством.

Під час загальноміського заходу Кременчуцький місцевий  центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги організував локацію, де  всіх бажаючих знайомили з правами дитини та особливостями отримання безоплатної правової допомоги.

«Наше завдання зробити щось для діток та вимушених переселенців, подарувавши хоч на невеликий проміжок часу, щасливе та безтурботне дитинство. А дорослих в цей час ознайомити з механізмами захисту прав дітей і наголосити, що центри правової допомоги покликанні захищати права всіх людей» – переконана фахівчиня Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Альона Макаренко.

Щороку юристами Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відзначається Міжнародний день захисту дітей та фахівці цеету долучаються до загальноміських святкувань. На святковій сцені міста та в Лубенському дошкільному навчальному закладі № 5 «Зірочка» працівники центру проводили правові вікторини та ігри, а бонусом за засвоєння та практичне використання нової інформації стало вручення правового буклету та «Паспорту прав дитини». Насичена, різнопланова пізнавально-розважальна програма була зорієнтована на представленні матеріалу про права дітей та їх захисту. Не обійшлося і без творчих завдань. Для найменших було проведено конкурс «ПОЇЗД ТУРБОТИ», конкурс малюнків та інше. Також за участь у конкурсах системи БПД учасникам були вручені заохочувальні подарунки.

У селищі Семенівка також пройшли урочистості з нагоди цієї світлої події, де діти мали змогу прийняти участь у конкурсах, виконати різноманітні завдання та отримати подарунки. Головний юрист Семенівсього бюро правової допомоги Олена Зайченко провела інформаційний захід у формі гри для школярів.  Вона ознайомила дітей з їх правами та обов’язками, роз’яснила, що кожна дитина має право на освіту, на здоров’я і належну медичну допомогу, на ім’я та громадянство, має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження і насильства, а також зобов’язана слухатися батьків, вчителів та старанно навчатися. Діти мали змогу отримати також інформаційні матеріали з роз’ясненням про їх права.

Керівниця  Чорнухинського бюро правової допомоги Жанна Шульга  долучилася до селищного свята з нагоди Міжнародного дня захисту дітей та  ознайомила малечу з їх правами та обов’язками, зокрема, нагадавши, що всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто, окрім безоплатної первинної правової допомоги (правової інформації та юридичних консультацій), діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка полягає у захисті та представництві їхніх інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру. Її надають юристи бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із системою БПД. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава. Діти отримали інформаційні матеріали з роз’ясненням про їх права.

Спільно з партнерами фахівці бюро правової допомоги проводили для малечі області низку цікавих та яскравих заходів та дарували дітям не лише знання, а й гарний настрій та частинку свого тепла.

У Машівці до дня захисту дітей юрист Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко у співпраці з центром соціальних служб Машівської селищної ради підготували ряд розважальних заходів.

Під час заходів малеча мала змогу проявити свої правові знання в інформаційно-просвітницькому квесті «Я знаю свої права».

Діти в ігровій формі вивчали свої права, а на підтвердження цих знань кожен з маленьких учасників отримав паспорт прав дитини. Окрім цього, говорили й про обов’язки, адже, як кажуть – права однієї людини завершуються там, де починаються права іншої.

Під час змагань дітям необхідно було пройти 5 локацій, на кожній з яких вони в ігровій формі виконували завдання правового характеру.

«Ми проводимо різні правопросвітницькі заходи у навчальних закладах Машівщини. Для нас дуже важливо, щоб діти знали свої права і поважали права інших, змогли знайти вихід з різних життєвих ситуацій, а також розуміли, як можна вирішити те чи інше юридичне питання чи до кого звернутися за допомогою», – зазначив Максим Дворовенко.

Яскравими та неймовірно прекрасними малюнками прикрасили центральний парк учасники заходу. Всі роботи були різноплановими, яскравими, юні художники продемонстрували свою уяву та неабиякий художній талант та знання своїх прав.

Всі учасники заходів отримали подарунки за рахунок коштів на виконання Програми надання безоплатної правової допомоги населенню Машівської об’єднаної територіальної громади.

Діти отримали безліч нових вражень та позитивних емоцій. Об’єднавшись у веселій грі, вони мали можливість проявити себе творчо, інтелектуально, гуртом долати перешкоди, виконувати завдання, і найголовніше, зрозуміли, що результат залежить не від когось одного, а від взаємодії всіх членів команди.

Фахівець правової допомоги Новосанжарщини Андрій Чернуха долучився до проведення святкового заходу у приміщенні Новосанжарської публічної бібліотеки. В ході заходу юрист розповів присутнім про основні права дитини, які передбачені Конвенцією ООН про права дитини. Фахівець наголосив, що держава повинна піклуватися про дітей та прикладати максимум зусиль для їх захисту від наслідків збройних конфліктів. Захистити свої права дитина може звернувшись до органів державної влади, служби у справах дітей, до фахівців системи безоплатної правової допомоги або звернутися за телефонами гарячих ліній 0 800 500 225, 116 111, 0 800 213 103. Також діти отримали інформаційні буклети щодо прав дитини та їх захисту.

Фахівчиня Великобагачанського бюро правової допомоги Тетяна Лисенко провела виховний захід для підлітків Гоголівської територіальної громади на базі Гоголівської бібліотеки на тему «Свої права ти добре знай, але обов’язки не забувай!». Під час заходу Тетяна Лисенко розповіла про основні права дитини закріплені законодавством. Серед загальних прав дитини, які гарантуються міжнародним та національним законодавством, як правило виділяють наступні: право на життя; право на охорону здоров’я і безоплатну кваліфіковану медичну допомогу; право на безпечні умови для життя і здорового розвитку; право на ім’я та громадянство; право на рівень життя, достатній для фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку; право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів, розвиток власної суспільної активності; право на свободу совісті та релігійних переконань; та інші права. Для закріплення знань про права фахівчиня Великобагачанського бюро правової допомоги провела низку ситуаційних завдань. Юристка акцентувала увагу присутніх дітей і на обов’язки, адже право і обов’язок ідуть поряд.

Головний юрист Пирятинського бюро правової допомоги Юлія Дейман, спільно з старшим інспектором Лубенського районного сектору №3 філії ДУ «Центр пробації» в Полтавській області капітаном внутрішньої служби Вікторією Кедою та з фахівцем із соціальної роботи Оксаною Тищенко розповіли дітям та їхнім батькам про права дітей та їх захист, що кожна дитина має право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів, розвиток власної суспільної активності, отримання інформації, що відповідає її віку. Кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності. Юлія Дейман також проінформувала присутніх, що діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка полягає у захисті та представництві їхніх інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру. Дякуючи працівникам Національної поліції та фахівцям Пирятинської публічної бібліотеки за проведені конкурси для малюків, незважаючи на події сьогодення дітлахи були задоволені та щасливі.

Цьогоріч навчальні заклади області працюють в дистанційному форматі  у зв’язку із заходами безпеки, тому фахівці системи безоплатної правової допомоги Диканщини, Зіньківщини, Карлівки,  Кременчука,  Шишаччини  та  Хорольщини   провели для малечі області інтерактивні онлайн-заходи, де  розповіли про історію започаткування даного національного свята, яке покликане привернути увагу громадськості до проблем дітей. Повідомили про права дитини, які виникають з народження, а саме: право на ім’я, громадянство, піклування і турботу, медичну допомогу, достатнє і здорове харчування, повагу, право сповідувати власну релігію, право бути вислуханим, право висловлювати власну думку, право на гідне ставлення до себе та на захист від будь-якої роботи, яка може бути небезпечною для здоров’я. Зазначили також, що з  18-річного віку особа набуває повної дієздатності, втрачає статус дитини й отримує всі права дорослої людини. Також учням розповіли, що всі діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту мають право на безоплатну правову допомогу. Діти в першу чергу повинні бути захищені від таких порушень прав, як: рабство; дитяча праця; торгівля дітьми; проституція неповнолітніх; економічна експлуатація та ін. Законодавством передбачені такі шляхи захисту прав дитини, як самозахист, захист з боку батьків, звернення до органів опіки та піклування, звернення до органів державної влади або місцевого самоврядування, звернення до громадських організацій та звернення до суду. Необхідно пам’ятати, що діти це не власність батьків. Діти від народження наділені такими ж правами як і дорослі.

Також школярів поінформовали про юридичну відповідальність, яка настає за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Діти – це наше майбутнє, найголовніший скарб суспільства. І від того, як ми їх навчаємо й виховуємо, які зерна добра, справедливості в них закладаємо, залежить майбутнє не тільки нашої країни, а й усього світу – переконані фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавщини.