назад

Як відзначили Міжнародний день захисту дітей на Волині

Під час війни складно знайти багато приводів для радості. Однак, один з таких важливих днів, коли дорослі намагаються забути про усі проблеми та поринути у дитинство все ж таки є – це Міжнародний день захисту дітей.

Розуміючи, що діти дуже добре відчувають настрій дорослих, щоб створити для них справжнє свято, ми також занурюємось у безтурботну  атмосферу та в ігровій формі ділимось із ними корисною інформацією.

Так, 1 червня завідувачка Старовижівського бюро правової допомоги Тетяна Комісарик спільно з фахівцями Старовижівської районної філії Волинського обласного центру зайнятості завітали до дітей, які проживають в одному з пунктів розміщення внутрішньо переміщених осіб.

Пані Тетяна розповіла маленьким слухачам про основні права дитини.  Говорили про право на життя, ім’я, на освіту, відпочинок та дозвілля. В той же час, поспілкувались і про те, що не зважаючи на юний вік, усі громадяни України мають право на збереження своєї індивідуальності, право вільно висловлювати свої погляди, право одержувати і передавати інформацію, на свободу думки, совісті й релігії, на захист від посягання на особисте життя, честь і гідність. Для закріплення знань учасники зустрічі разом заповнювали паспорти прав дитини, відгадували загадки та ребуси.

Завідувачка Рожищенського бюро правової допомоги Олена Бубнюк з такою ж метою завітала до маленьких мешканців Рожищенського навчально-реабілітаційного центру Волинської обласної ради. Граючись, малеча дізналася багато цікавого про свої права, що гарантуються їм нашою незалежною державною.

Своєю чергою, користуючись нагодою зустріти велику кількість дітей на вулицях міста, фахівці Ковельського та Ратнівського бюро правової допомоги у Міжнародний день захисту дітей провели вуличне інформування про систему безоплатної правової допомоги.

Під час заходу серед дітей розповсюдили буклети “Твої права — твій надійний захист”, а також паспорти прав дитини із контактними даними найближчого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, куди можна звертатися за правовою інформацією та консультаціями. Варто зазначити, що ця інформація викликала неабиякий інтерес у маленьких мешканців Ковельщини.

Фахівці ж Луцького місцевого центру провели цей день у колі партнерів. Зокрема, провели правопросвітницький захід на тему: «Права дитини в умовах воєнного стану» у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки.

Тут про права дітей говорили дорослі. Участь у заході взяли представники органів Нацполіції, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини у Волинській області, депутатка Луцької міської ради, представник юридичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки, а також працівники бібліотеки.

У ході роботи присутні обговорили питання щодо забезпечення захисту прав дітей, у тому числі дітей, які вимушено переїхали зі своїх домівок на Волинь у зв’язку з бойовими діями.