назад
12.12.18

Омбусмен поспілкувалася з фахівцями Регіонального центру

12 12 2018 g

Сьогодні до Регіонального центру завітала з візитом Наталя Гурковська регіональний координатор взаємодії із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України із прав людини у Вінницькій області. Пані Наталя прибула поспілкуватися з працівниками системи безоплатної правової допомоги Вінниччини про Національну стратегію у сфері прав людини.

Цей тиждень невипадково був обраним для візиту, адже 10 грудня 70 років тому була проголошена Загальна декларація прав людини. У 1948 році вона була ухвалена резолюцією Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Положення Декларації прав людини лежать в основі міжнародного і національних законодавств. Вона складається з 30 статей. Перша з них проголошує, що всі люди «народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах».

Під час зустрічі з працівниками Регіонального центру Наталя Гурковська особливим чином звернула увагу на стан виконання Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року: згідно зі статистичними  даними за 2018 рік відповідна стратегія виконана на 29 відсотків.12 12 2018g

Директорка Регіонального центру Марина Лукіянова наголосила, що дуже важливо, аби стратегія не залишалася лише декларативним документом, а була реальним і дієвим засобом реалізації прав людини.

Значну увагу на зустрічі акцентували на відмові уряду України ратифікувати Стамбульську конвенцію або Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, метою якої є запобігання насильству, захист постраждалих та «покінчення з безкарністю злочинців». На січень 2018 року її підписали 46 країн та Європейський Союз. України, на жаль, серед цих країн немає.

Крім того, Україна не розробила Закон про цивільне партнерство, який би передбачав захист прав ЛГБТ-спільноти в Україні, зокрема партнерів, які проживають разом, проте не можуть оформити шлюб. Також наша держава не ратифікувала Конвенцію про права дитини в частині усиновлення.

Візити омбудсмена мають на меті підтримувати взаємозв’язок та співпрацю системи безоплатної правової допомоги з державними структурами заради якнайкращого надання правової допомоги.

Нагадуємо, Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106