назад
08.08.24

Оприлюднено результати другого конкурсного відбору психологів: +176 психологів у реєстрі

Завершився другий конкурс з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні / міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги (далі — конкурс з відбору психологів). 176 психологів, які пройшли конкурсний відбір, включені до Реєстру психологів, які залучаються до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги (далі — Реєстр). 

Конкурс проводився на виконання наказу Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Офісу Генерального прокурора від 07 лютого 2023 року № 493/5/67/32 «Про запровадження та реалізацію пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги», Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1027-р, з метою захисту прав дитини, забезпечення її найкращих інтересів та недопущення повторної травматизації малолітньої, неповнолітньої особи — учасника кримінального провадження.

Конкурс з відбору психологів проходив з 12 червня по 7 серпня 2024 року.

Після перевірки Координаційним центром з надання правничої допомоги надісланих документів на відповідність встановленим вимогам, 196 психологів були допущені до проходження у межах конкурсу дистанційного курсу «Психолог у кримінальному провадженні за участю дитини». Онлайн-навчання не пройшли 15 осіб.

Комісії з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги, розглянувши документи, подані психологами, та оцінивши результати проходження психологами навчання, допустили до етапу співбесіди 177 психологів.  

Рішенням комісії 176 психологів пройшли конкурс та, за результатами першого та другого етапів конкурсу, отримали підсумкову оцінку, достатню для включення до Реєстру (Вінницька — 8; Волинська — 9; Дніпропетровська — 8; Донецька — 3; Житомирська — 9; Закарпатська — 14; Запорізька — 9; Івано-Франківська — 3; Київська — 6; м. Київ — 15; Кіровоградська — 10; Львівська — 9; Миколаївська — 5; Одеська — 9; Полтавська — 13; Рівненська — 11; Сумська — 10; Тернопільська — 4; Харківська — 4; Херсонська — 1; Хмельницька — 5; Черкаська — 3; Чернівецька — 6; Чернігівська — 2).

Всього до Реєстру станом на 8 серпня 2024 року включено 288 психологів (Вінницька — 8; Волинська — 9; Дніпропетровська — 22; Донецька — 3; Житомирська — 27; Закарпатська — 14; Запорізька — 9; Івано-Франківська — 10; Київська — 9; м. Київ — 52; Кіровоградська — 10; Львівська — 19; Миколаївська — 5; Одеська — 26; Полтавська — 13; Рівненська — 11; Сумська — 9; Тернопільська — 4; Харківська — 4; Херсонська — 1; Хмельницька — 5; Черкаська — 3; Чернівецька — 6; Чернігівська — 9).

Одна особа не пройшла конкурс з відбору психологів, оскільки її підсумкова оцінка за результатами першого та другого етапу конкурсу, була нижчою за мінімальну підсумкову оцінку, встановлену рішенням Координаційного центру з надання правничої допомоги для включення у Реєстр.

Про проєкт і конкурс

За Кримінальним процесуальним кодексом України у разі проведення на досудовому розслідуванні за участю дитини слідчих (розшукових) дій, а під час судового розгляду — процесуальних дій, є обов’язковою участь педагога або психолога. 

Разом з тим, кримінальне процесуальне законодавство не встановлює порядку залучення педагогів та/або психологів. Оскільки здійснення кримінального провадження за участю дитини має відбуватися з урахуванням її особливих розумових та вікових особливостей, очевидною є потреба у залученні осіб саме з освітою психолога. 

З метою реалізації принципів правосуддя, дружніх до дитини, з орієнтиром на міжнародні стандарти, та на виконання Стратегії, в Україні було прийнято рішення про запровадження пілотного проєкту, який націлено на пілотування процесу залучення психолога у кримінальне провадження для його участі у слідчих (розшукових) діях або процесуальних діях за участю малолітньої, неповнолітньої особи.

Мета проєкту — захистити права дитини, забезпечити її найкращі інтереси та не допустити повторної травматизації, віктимізації, дискримінації під час кримінального провадження.

Пілотний проєкт реалізується з жовтня 2023 року у 7 областях та місті Києві. З 1 вересня 2024 року його дію розширено на всю територію України, на яку поширюється юрисдикція органів державної влади України. Це означає, що до проєкту можуть залучатися психологи з усієї України. Брати участь у проєкті можуть лише психологи, що пройшли конкурсний відбір та включені до Реєстру. Всього тепер у цьому Реєстрі 288 психологів. 

Участь психологів у проєкті передбачає особисту очну участь у заходах, до яких вони залучаються. 

Оплата послуг психолога

Участь психолога у слідчих (розшукових), процесуальних діях, оплачується за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Оплата здійснюється на підставі тристороннього договору про оплату послуг, укладеного між міжрегіональним центром з надання безоплатної правничої допомоги, громадською організацією “Всеукраїнський громадський центр “Волонтер”, яка оплачує кошти за рахунок міжнародної технічної допомоги, та психологом.

Чи будуть проводитися ще відбіркові конкурси 

Так. Щоб не пропустити оголошення, підпишіться на сторінку системи БПД у фейсбуці чи на канал у телеграмі.

Також можете підписатися на поштову розсилку щодо старту наступного конкурсу: https://forms.gle/kVm4w9qfVAz72GzPA 

Більше про пілотний проєкт

Підсумки конкурсу з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю дітей через систему безоплатної правничої допомоги

2 жовтня стартує пілотний проєкт про залучення психологів до кримінальних проваджень за участю дітей

На території України розширено дію пілотного проєкту про залучення психологів до кримінальних проваджень за участю дітей

Понад 3 тисячі запитів про залучення психологів до кримінальних проваджень за участю дітей — результати реалізації пілотного проєкту за 9 місяців

Документи по проєкту

Порядок проведення конкурсу з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 13 квітня 2023 року № 1326/5 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0622-23#Text

Порядок ведення Координаційним центром з надання правничої допомоги Реєстру психологів, які залучаються до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 13 квітня 2023 року № 1326/5 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0621-23#Text