назад

Пілот Аграрного реєстру стартував на Волині

 6 лютого в приміщенні сесійної зали Горохівської районної державної адміністрації працювала мобільна група з впровадження пілотного проєкту з запуску Державного аграрного реєстру, до складу якої увійшли: директор Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Наталія Смолярчук, начальник Горохівського бюро правової допомоги Мар’яна Чмихало, директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко, заступник директора департаменту Людмила Петриканин, представник Держгеокадастру у Волинській області Віталій Кальковець та оператори мобільної групи, які зустрілися з аграріями Горохівського району, членами фермерських господарств, фізичними особами-підприємцями, виробниками сільськогосподарської продукції. Загалом участь у заході взяли понад 100 агровиробників.

За допомогою операторів в Аграрному реєстрі зареєстровано 7 місцевих фермерів. Охочих було набагато більше, однак, у зв’язку з відсутністю актуального кваліфікованого електронного підпису (КЕП), не всі мали змогу зареєструватися (у разі відсутності КЕП його можна зробити самостійно, або це допоможе зробити оператор під час реєстрації (у випадку наявності рахунку в ПриватБанк, для цього необхідно також взяти з собою флешку). Реєстрація та користування Реєстром безкоштовні.

За правовими консультаціями звернулися 8 громадян, яких цікавили питання земельних правовідносин, зокрема щодо спадкування земельних ділянок, накладення меж суміжних земельних ділянок, невідображення земельних ділянок на публічній кадастровій карті, а також щодо відшкодувань для сприяння розвитку фермерських господарств.Мобільна група цього ж дня також відвідала і Мар’янівську ОТГ, де присутні мали можливість дізнатися про запровадження механізмів державної підтримки щодо підвищення фінансової спроможності фермерів та малих сільськогосподарських виробників, створення пілотного проєкту електронного фермерського реєстру, програми здешевлення кредитування і механізмів гарантування кредитів.

З-поміж аграрних питань, присутні ознайомилися із системою безоплатної правової допомоги та послугами юристів.

Серед учасників зустрічей розповсюджено інформаційно-роз’яснювальні матеріали на правову тематику.

Довідково:

Державний аграрний реєстр – електронний майданчик, який сприятиме створенню прозорої системи державної підтримки аграріїв, зробить взаємодію між державою та сільськогосподарським виробником простою, доступною, зручною та простежуваною. За допомогою Аграрного реєстру планується надавати державні сервіси, спростити доступ до банківського фінансування та програм кредитних гарантій, а також запровадити програми таргетованої державної підтримки й оцінювати їх ефективність.
Ознайомитися з планом роботи мобільних команд операторів можна за посиланням: https://bit.ly/3b6F9ol
Зареєструватися у Державному аграрному реєстрі онлайн можна з 5 лютого за посиланням: http://www.ar.gov.ua
Покрокова інструкція для реєстрації доступна у відео: https://bit.ly/31c7h5c, https://bit.ly/2tczqfR