назад

Поінформований – значить озброєний

У  публічній бібліотеці ім. В. Грабовського смт. Печеніжин відбувся інформаційний семінар для внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Печеніжинській громаді.

З початку повномасштабного вторгнення багато людей зіштовхнулися з проблемою браку інформації з різноманітних юридичних питань, питань працевлаштування внутрішньо переміщених осіб на новому місці, а також питань медіаграмотності та протистояння фейковій інформації.

31 серпня Марта Фучко, головний юрист сектору «Коломийське бюро правової допомоги» спільно з Світланою Якубенко, завідуючою публічної бібліотеки ім. В. Грабовського провели семінар на тему: «Пільги та гарантії для внутрішньо переміщених осіб».

Юристка розповіла про процедуру отримання довідки та оформлення допомоги на проживання ВПО та роз’яснила, як отримати компенсацію власникам житла витрат за тимчасове розміщення ВПО та як отримати допомогу від міжнародних організацій.

Марта Фучко наголосила: «Якщо особа отримала відмову у видачі довідки ВПО, то згідно з ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО мають право на безоплатну вторинну правову допомогу з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на такий облік».

На завершення учасників ознайомили з діяльністю Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, надали контактні дані центру,  розповсюджуючи інформаційні матеріали на правову тематику.