назад

Під обстрілами та вибухами: як працюють фахівці бюро правової допомоги у «гарячих» точках Дніпропетровщини

1 вересня минуло шість років з початку роботи бюро правової допомоги в усій Україні. Наразі їх у Дніпропетровській області 32. Переважна більшість працює у звичайному режимі. Але є декілька, робота в яких проходить у безпосередній близькості до лінії фронту під постійними обстрілами ворожих військ.

До «гарячих» на Дніпропетровщині кілька місяців тому спочатку приєдналися прикордонні з Херсонщиною громади Криворізького району, а півтора місяці тому й ще декілька з Нікопольського, що межують із Запоріжжям. Причому обстріли там відбуваються наразі хаотично вдень і вночі. Тим не менше, робота секторів Апостолівського та Широківського бюро правової допомоги Криворізького місцевого центру з надання БВПД  не припинялася ні на день. Їх завідувачки  Інна Мазна та Олена Береза виходять на роботу до офісів, але у дні, коли особливо гучно, лишаються вдома та консультують клієнтів дистанційно. Адвокати теж працюють у звичному режимі. Оголошення про можливість звернення телефоном розміщують на дверях бюро. Пошкоджені будинки, дачі, нанесена шкода довкіллю, встановлення фактів смерті,  соціальні гарантії ВПО, виїзд за кордон, мобілізація – ось з якими питаннями звертаються  представники громад та переселенці до юристів цих підрозділів системи БПД.

«Був випадок в Апостоловому, коли людина не могла підтвердити своє право на безоплатну вторинну правову допомогу через неможливість отримати довідки. Завідувачка сектору Інна Мазна взялась за справу ProBono та допомогла людям скласти необхідну заяву до суду», – розповідає фахівчиня зі зв’язків із громадськістю та пресою Криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталія Кожем’яка.

Щоденні обстріли накривають й територіальні громади Нікопольщини. Так, у Марганці під час одного з них, який було здійснено вночі, в будівлі де розташований сектор  бюро правової допомоги, було вибито ударною хвилею 18 вікон.

На щастя наші кабінети не постраждали, бо їх вікна виходять на інший бік будівлі, і ми не пропустили жодного дня роботи. Тим більше, що люди йдуть та йдуть. Тільки за останній місяць ми з колегою головним юристом сектору Сергіем Рубаном прийняли понад 200 відвідувачів, що набагато більше, ніж у мирні часи. Консультуємо, приймаємо звернення на вторинну правову допомогу. Звичайно, робимо перерви на тривоги, й на їх час з відвідувачами прямуємо до укриття», – ділиться  завідувач сектору «Марганецьке бюро правової допомоги» Олег Деревянко.

Нікопольський місцевий центр з надання БВПД був вимушений встановити змішаний режим роботи. Звісно, коли немає обстрілів, його фахівці працюють в офісі. Але частіше доводиться дистанційно.  Роботу центру та бюро організовано так, щоб клієнти мали можливість отримувати правову допомогу без жодних перепон.

«Наразі в Нікополі майже усі адвокати виїхали за межі міста, деякі державні органи не приймають людей та не видають довідки, які підтверджують дохід клієнта для надання вторинної правової допомоги. Ми намагаємось  пояснити як їх отримати дистанційно через електронний кабінет. Для вирішення нагальних потреб наших клієнтів та складання документів процесуального характеру ми призначаємо працівників центру та у виключних випадків адвокатів, які під обстрілами повертаються до Нікополя та беруться за справи. Отже, ми робимо все можливе аби своєчасно та якісно надати нікопольчанам та ВПО правову допомогу будь якого рівня», – зазначає в.о. директора Нікопольського місцевого центру з надання БВПД Ніна Петрова.