назад

Поліція зупинила ваше авто: які права має водій?- обговорювали у Охтирці

OkM 17 05 05 SCHOOL 14 квітня 2017 року на базі автошколи «Охтирський навчально-спортивний центр ТСОУ», працівники Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Марина Лапоног та Іван Острих для громадян, які навчаються для одержання водійського посвідчення прочитали лекцію на тему: «Права водія під час зупинення авто».

Присутнім розповіли  про перелік випадків які дають право працівнику поліції зупинити транспортний засіб, йдеться у статті 35 Закону України «Про Національну поліцію». Іван Острих наголосив: «Варто пам’ятати: у кожному разі працівник поліції зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цих статтях. На вимогу поліцейського зупинку варто здійснювати з дотриманням вимог Правил дорожнього руху (п. 2.4 ПДР)».

OkM 17 05 05 SCHOOL 3

Марина Лапоног, у свою чергу, розповіла присутнім які саме документи поліцейський має право просити водія пред’явити:  посвідчення на право керування транспортним засобом; реєстраційний документ на транспортний засіб; поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів для перевірки. Вона додала: «Ці документи надавати в руки поліцейського не обов’язково, їх достатньо показати в розгорнутому вигляді. До того ж, перед тим, як пред’явити свої документи, водій має право висловити вимогу до працівника поліції пред’явити його службове посвідчення. А що стосується вимоги працівника поліції передати документи йому в руки – це протиправно (абзац 2 ч. 2 ст. 16 ЗУ «Про дорожній рух»)».

OkM 17 05 05 SCHOOL 2

Також проінформовано про права водія: знати причину зупинки, здійснювати відео – аудіо фіксацію, записувати дані поліцейського, право на ввічливе відношення та повагу, Законом України «Про Національну поліцію», поліцейському забороняється звертатися на «ти» до громадян.

Пам’ятайте, що всі незаконні дії чи вимоги поліцейського ви маєте право оскаржити в суді чи направивши скарги до його керівництва.

 

Правову допомогу можете отримати у Охтирському МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.