назад
05.05.17

Достроковий вихід на пенсію по догляду за дитиною з інвалідністю – консультують фахівці системи БПД Вінниччини

invalidi 367x269 cДо Хмільницького бюро правової допомоги звернулася громадянка із запитанням, чи може вона вийти на пенсію достроково як матір, яка виховувала дитину з інвалідністю? За наявності умови, що інвалідність настала після досягнення дитиною шести років – в десятирічному віці.

Відповідно до п. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. У Законі також зазначається, що до числа інвалідів з дитинства належать діти з інвалідністю віком до 16 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання дитини з інвалідністю здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності не менше 20 років страхового стажу.

Варто також звернути увагу на те, що в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» немає прямого посилання на те, що інвалідність дитини мала настати саме до 6 років.

Отже, умови для дострокового виходу на пенсію для особи, що виховувала дитину з інвалідністю за умови, що інвалідність настала після 6 років:

  • вік жінки – не менше 50 років, вік чоловіка – не менше 55 років;
  • страховий стаж жінки – не менше 15 років, страховий стаж чоловіка – не менше 20 років;
  • дитина має статус дитини-інваліда або інваліда з дитинства;
  • підтвердження того, що дитина до 6 років виховувалася в сім’ї.

Якщо органи Пенсійного Фонду України відмовили у призначенні дострокової пенсії, посилаючись на те, що інвалідність в дитини настала після шести років, можна оскаржити таку відмову в судовому порядку.

Нагадуємо що Хмільницьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Хмільник , вул. Літописна, 11, тел.: (04338) 2-07-67.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).