назад
23.03.23

Понад 2400 дітей звернулись по правову допомогу до системи БПД у 2022 році

Діти мають право на усі послуги від системи безоплатної правової допомоги. Це право гарантується ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Консультації і роз’яснення щодо своїх прав та їх захисту дитина може отримати самостійно. Інші види послуг, як-от здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах тощо, надаються дитині через її законного представника — батьків чи осіб, що їх замінюють.

Правова допомога дітям: цифри та факти

За минулий рік 520 дітей звернулись по первинну правову допомогу — правову консультацію, а майже 1890 потребували вторинної правової допомоги — складення документів процесуального характеру, представництва інтересів в судах тощо.

На номер контактного центру системи БПД 0 800 213 103 минулого року надійшло 142 дзвінки від дітей, які потребували правової допомоги.

«Якщо прослідкувати тенденцію звернень дітей до системи безоплатної правової допомоги в минулому році, то ми бачимо, що кількість звернень у січні — лютому приблизно однакова. У березні — різкий спад, а вже в травні й червні знову значний ріст. Найбільше звернень зафіксували у серпні — вересні, а наприкінці року фіксуємо незначний спад. Якщо переглянемо звернення дітей в розрізі областей, то найбільше їх на Житомирщині — 647, а найменше на Луганщині — 7», — розповідає начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Наталія Марчук.

Кількість зареєстрованих звернень від дітей про надання БППД та БВПД(в розрізі місяців)

Правові проблеми, за якими система БПД надає послуги

Найпоширеніші питання, за якими надавалась безоплатна вторинна правова допомога — про стягнення аліментів (1022), позбавлення батьківських прав (119) та визначення місця проживання дитини/дітей (48).

У 216 випадках допомога надавалася у справах окремого провадження, в тому числі про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Так, у 135 випадках юристи системи БПД допомагали зі зверненням для отримання права на шлюб, у 33 випадках — зі встановленням факту батьківства.

Фахівці системи БПД Рівненщини проводять для дітей свято правових знань до Міжнародного дня захисту дітей у Рівненській обласній бібліотеці для молоді

Також у 95 випадках допомога стосувалася оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Щодо кримінальних проваджень, в яких діти визнані потерпілими або є свідками, то зафіксовано 139 випадків надання правової допомоги у цих справах. З них 46 — проти статевої свободи та статевої недоторканості, 57 — проти життя та здоров’я дітей.

Діти і війна

Окупанти скоюють злочини щодо дітей. Система безоплатної правової допомоги надає правову допомогу потерпілим дітям у кримінальних справах щодо порушення законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 ККУ). Справи знаходяться на стадії досудового розслідування.

Фахівець системи БПД Дніпропетровщини Сергій Соколов провів перегляд мультфільму та міні-лекцію про права дітей для маленьких мешканців комунального закладу «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя» Дніпровської міської ради

Є також випадки звернень, коли система БПД надавала правову допомогу неповнолітнім зі встановленням фактів смерті батьків на тимчасово окупованій території.

«Ми напрацьовуємо пропозиції  щодо посилення взаємодії та обміну інформацією про злочини щодо дітей між центрами системи безоплатної правової  допомоги та органами досудового слідства, соціальними службами, прокуратурою. А також інформуємо громадськість про права дітей, в тому числі про право на безоплатну правову допомогу», — зазначила перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка.

Застосування належних правових процедур до учасників кримінального провадження щодо неповнолітніх

З 2019 року система БПД спільно з Офісом Генерального прокурора реалізує пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Його мета — забезпечення відшкодування завданої шкоди, запобігання повторним кримінальним правопорушенням, ресоціалізації неповнолітнього, реінтеграції потерпілого, зменшення впливу факторів ризику, які зумовлюють протиправну поведінку неповнолітнього, максимально раннього виведення неповнолітнього із кримінального провадження за наявності визначених законом підстав.

Фахівці Кременчуцького МЦ з надання БВПД проводять правопросвітницький захід до Міжнародного дня сім’ї для родин з дітьми, які вимушено покинули свої домівки

Для участі у Програмі необхідна згода обох сторін — потерпілого та правопорушника. У 2022 році регіональні центри з надання БВПД прийняли 81 рішення про застосування Програми та видали 81 доручення посередникам для проведення медіації. Було укладено 64 угоди про застосування Програми, 64 неповнолітніх успішно її пройшли, ще 15 очікують рішення суду.

Успішне проходження Програми для неповнолітнього — це формування почуття відповідальності за свої вчинки, усвідомлення наслідків власних дій і можливість їх виправити, відновити почуття власної гідності, самоповаги та поваги інших, а також можливість бути звільненим від кримінальної відповідальності або отримати пом’якшення покарання за наявності законодавчих підстав.

Успішний кейс системи БПД

Через повномасштабне вторгнення росії мільйони українців були змушені залишити свій дім. Серед них була пані Оксана, яка разом зі своїм цивільним чоловіком проживала у селі на Київщині, котре опинилось на передовій лінії фронту під постійними обстрілами.

Сім’я з нетерпінням очікувала на народження донечки, проте у жінки достроково почалися перейми і 24 лютого вона стала матір’ю. Через те, що село було окуповане молода мама не мала змоги оформити свідоцтво про народження малечі. За першої ж можливості сім’я залишила домівку та виїхала на захід України. В березні жінка отримала статус внутрішньо переміщеної особи, але свідоцтва про народження доньки Оксана так й не отримала. Коли жінка звернулась до Червоноградського відділу державної реєстрації актів цивільного стану про видачу свідоцтва про народження дитини – їй відмовили. Тож, щоб вирішити це питання Оксана звернулась до Червоноградського бюро правової допомоги.

Аби допомогти жінці за дорученням Червоноградського місцевого центру з надання БВПД у справу вступив адвокат Юрій Огорілко, який після конфіденційної зустрічі з клієнткою узгодили правову позицію та передали заяву до Червоноградського міського суду про встановлення факту народження дитини на окупованій території України.

Під час розгляду справи, суд вивчив матеріали, дослідив докази та задовільнив заяву.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: № 459/720/22