назад

Понад триста книжок зібрали фахівці системи БПД Рівненщини в рамках акції «Принеси україномовну книгу»

Фахівці центрів та бюро системи безоплатної правової допомоги краю не лише працюють над захистом конституційних прав громадян, але й активно долучаються до суспільного життя регіону. Зокрема, нещодавно  волонтерами БПД Ліаною Диновською та Іванною Голуб було ініційовано акцію «Принеси україномовну книгу», в рамках якої працівники центрів та бюро правової допомоги збирали україномовну літературу аби в подальшому  передати її  Рівненському центру соціально-психологічної допомоги Рівненської обласної ради. Саме в цьому закладі планують створити міні-бібліотеку, суто з україномовною літературою, завдяки якій, внутрішньо переміщені особи матимуть можливість покращити знання державної мови.

Художня та навчально-пізнавальна література, розважальні журнали, постери, дитячі книжки – це далеко не повний перелік того, що вдалось зібрати фахівцям центрів та бюро безоплатної правової допомоги за декілька тижнів від початку акції «Принеси україномовну книгу».

«Я – письменниця, і не з чужих розповідей знаю, який нині шалений попит на літературу саме українською мовою. На тлі повномасштабної війни в Україні та наративу «про захист російськомовних» – вивчати українську мову, стало своєрідним мейнстрімом. За кордоном україномовні книги користуються неабиякою популярністю. Зріс на них попит і на теренах нашої держави, особливо –  серед внутрішньо переміщених осіб. Так і народилась ідея об’єднатись та спільними зусиллями зібрати літературу, яку можна буде передати внутрішньо переміщеним особам та усім бажаючим глибше зануритись у вивчення нашої «солов’їної», – розповіла адвокат, волонтер БПД та письменниця Іванна Голуб.

Фахівці центрів та бюро правової допомоги, звісно, не залишились осторонь ініціативи волонтерів БПД та долучились до збору книг. За декілька тижнів вдалось зібрати більше трьох сотень примірників різної літератури. Як і заведено, своїм особистим прикладом Василь Овдіюк спонукав і інших працівників не пасти задніх. Директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області зібрав понад сто примірників книжок. Серед  працівників  – найбільше книжок зібрала заступниця начальника відділу фінансів Інна Ніколова, яка особисто принесла 34 книги різних жанрів.

«Мені надзвичайно приємно, що наші працівники не стоять осторонь соціальних ініціатив. Я , звісно, нікого не змушував нести з дому останнє, а лишень запропонував долучитись. І вже наступного дня побачив, як почали рости стоси книг на столі, що був визначений для збору. Звісно, найбільш активних працівників мною було відзначено, проте , я беззаперечно, дякую кожному. Адже, таким чином ми вкотре доводимо, що система БПД – це не лише про право. Безоплатна правова допомога вже давно тісно інтегрована в суспільне і громадське життя», – зауважив Василь Овдіюк.

Перші триста книжок – це не фініш, а лише старт. Волонтери БПД спільно з фахівцями центрів та бюро правової допомоги і надалі продовжать збір україномовної літератури, яку передаватимуть переселенцям та усім бажаючим досконало оволодіти українською мовою через друковане слово.