назад

Потреби, що хвилюють демобілізованих учасників АТО – у центрі уваги фахівців системи безоплатної правової допомоги

IMG 20170727 125023  Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з Мелітопольським міським центром зайнятості та соціальними партнерами постійно надає всебічну підтримку демобілізованим учасникам Антитерористичної операції, які повертаються із зони проведення бойових дій.

       27 липня поточного року у міському центрі зайнятості було проведено «круглий» стіл, участь у якому взяли представники Мелітопольського місцевого центру з надання БВПД, Управління соціального захисту населення, Мелітопольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Центру підтримки учасників АТО, які надають послуги учасникам АТО, та безробітні особи цієї категорії.

       Захід відкрила заступник директора міського центру зайнятості Аксенія Ларкіна  з доповіддю про те, що кожен з учасників АТО, який звертається до центру зайнятості, отримує весь спектр послуг: підбір роботи, профорієнтація, профнавчання. Зокрема, отримання нової професії за сприянням служби зайнятості в одному з центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Такою можливістю вже скористався демобілізований учасник Антитерористичної операції, який отримав професію «оператор станків з програмним керуванням» на базі Одеського центру ПТО ДСЗ, – підкреслила Аксенія Сергіївна.

       Наступною виступила головний спеціаліст відділу з питань обслуговування інвалідів, ветеранів війни і праці Управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради Вікторія Опришко. Фахівець приділила особливу увагу умовам надання пільг на житлово-комунальні послуги демобілізованим учасникам АТО, забезпеченню їх санаторно-курортним лікуванням, професійному навчанню, оформленню документів на отримання земельних ділянок.

       Практикуючий психолог міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олександра Васлоян зупинилася на соціальній адаптації жінок та чоловіків, що повернулися з зони бойових дій та їх родин.

      IMG 20170727 132600   Начальник відділу правової інформації та консультацій Мелітопольського місцевого центру Олена Кулик надала інформацію про трудові права та обов’язки учасників АТО відповідно до Кодексу законів про працю, роз’яснила порядок оскарження дій/бездіяльності роботодавців, а також наголосила на можливості захисту своїх прав та свобод у судовому порядку. Головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Мелітопольського МЦ Ірина Максименко пояснила порядок звернення ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відносно отримання адвоката за рахунок держави.

       Під час засідання учасники заходу мали можливість уточнити необхідну для них інформацію та отримати вичерпні кваліфіковані  відповіді від фахівців, які займаються правовою, соціальною, психологічною допомогою.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до:

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

– адреса: м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99

– телефон: (096) 523-98-55