назад

Правопросвітницький урок у Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту

Щоб сформувати правову свідомість та розширити знання про права, свободи та обов’язки людини для здобувачів освіти у Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту  директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко та директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко провели правопросвітницький урок.

Директор Регіонального центру Ірина Протченко розповіла присутнім про реалізацію проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх перед Законом, повноваження Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області у сфері надання правової допомоги по кримінальним справам. Зокрема, акцентувала увагу на тому, що відновне правосуддя – це керований медіатором (посередником) процес, під час якого правопорушник та потерпілий зустрічаються разом, обговорюють ситуацію, що сталася, і ухвалюють рішення щодо її подальшого вирішення та відшкодування завданої шкоди.

Директор Чернігівського МЦ Володимир Бобруйко роз’яснив заходи по запобіганню та протидію булінгу у закладах освіти та його наслідки для тих, хто є його ініціатором; як відновити порушені права неповнолітніх; наголосив на функціях місцевого центру в реалізації прав неповнолітніх на захист. Учасники заходу також слухали про судову практику розгляду справ про булінг, основи запобігання та протидії домашньому насильству, права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Здобувачі освіти Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту отримали багато роз’яснень у сфері захисту своїх прав.