назад

Для працівників Овідіопольської селищної ради пройшов семінар, присвячений темі земельних правовідносин в період воєнного стану

З травня 2020 року система БПД залучена до реалізації проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». У рамках проєкту юристи проводять активну правопросвітницьку та консультативну діяльність, з метою інформування громадян щодо змін у земельному законодавстві. Адже, в період воєнного стану багато сфер зазнало змін, не виключенням є й сфера земельних правовідносин.

19 березня юристка Овідіопольського бюро правової допомоги Анна Бодюл провела правопросвітницький захід для працівників Овідіопольської селищної ради на тему: «Право громадян на отримання земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна».

Під час заходу обговорили зміни, які відбулись в земельному законодавстві в період воєнного стану та про алгоритм отримання земельної ділянки у приватну власність власниками розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна.

Воєнний стан вплинув на всі сфери життя, в тому числі і на сферу регулювання земельних відносин, зокрема на початку війни був закритий доступ до земельних реєстрів, кадастру, була заборонена безоплатна передача земельних ділянок у власність. Проте, 19 листопада 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» № 2698-IX (далі – Закон № 2698-IX), яким були внесені зміни до Земельного кодексу України щодо безоплатної передачі земель державної, комунальної власності у приватну власність» – зазначила Анна.

Закон дозволяє в умовах воєнного стану безоплатна приватизація тих земельних ділянок, на яких розташовані будівлі, споруди, які перебувають у приватній власності, і земельних ділянок, які передані громадянам у користування до набрання чинності Земельним кодексом.

Так, алгоритм отримання земельної ділянки у приватну власність власниками розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна наступний:

  1. Виготовлення технічної документації для встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на земельну ділянку з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд;
  2. Реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі, отримання витягу;
  3. Подання клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 ЗК України. До такого клопотання додається: 1) розроблена технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); 2) витяг з Державного земельного кадастру.
  4. Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у місячний строк ухвалює рішення про її затвердження та передачу земельної ділянки у власність або вмотивоване рішення про відмову.
  5. Державна реєстрація права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів. Рішення державного реєстратора, витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав надаються в електронній та (за бажанням заявника) в паперовій формі.

Більш детально про приватизацію земельних ділянок в умовах воєнного стану читайте на нашому сайті за посиланням: https://bit.ly/3KVh86J