назад

Про обмеження та правила поведінки неповнолітніх в період воєнного стану говорили в Зіньківській бібліотеці

Як би батьки не намагалися захистити своїх дітей, війна залишить шрами у  серці та свідомості кожної дитини нашої держави на не одне покоління. Дуже прикро, що діти замість того, щоб ходити до садочків та школи, отримувати знання, цікавитися творчістю, спортом, знають що таке комендантська година, воєнний стан,  повітряна тривога, укриття…

Які конституційні права громадян можуть обмежуватися в період воєнного стану, які правила поведінки в умовах воєнного стану, як дитині не стати жертвою вибухонебезпечних предметів. На ці та інші питання відповіла  фахівчиня Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька  взявши участь у лекції для учнів Зіньківського ліцею ім. М.К. Зерова на тему «Обмеження та правила поведінки неповнолітніх в період воєнного стану», яка відбулася  у Зіньківській публічній бібліотеці ім. В.Г. Короленка за підтримки  завідувачки відділу обслуговування Лідії Колоши.

Юристка дала визначення воєнного стану відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану»  і роз’яснила, які наслідки тягне за собою введення цього особливого стану  на відповідній території. Зокрема це і введення комендантської години, і обмеження конституційних прав, примусове відчуження майна, суспільні роботи та ін.

«На сьогодні  на території Зіньківської територіальної громади, комендантська година за рішенням Ради оборони Полтавської області  з 05 квітня 2023 року триватиме з 00 год. 00хв. до 04 год. 00 хв. Стосовно дітей, то на території Полтавської області діє заборона на перебування дітей віком до 14 років  без супроводу дорослих із 21:00 до 7:00 на вулиці та в місцях загального користування. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник Полтавської ОВА», – повідомила фахівчиня бюро правової допомоги.

Поміж іншого йшла мова і про те, що у зв’язку з введенням на території України воєнного стану Верховною Радою України прийнятий Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство» від 03.03.2022 р. відповідно до якого кваліфікація правопорушень, вчинених в умовах воєнного або надзвичайного стану, є обставиною, яка обтяжує покарання.

По завершенню лекції, Катерина Суконька  дала поради як себе поводити з малознайомими людьми, з підозрілими вибухонебезпечними предметами та що в жодному разі не можна робити фото та відео зйомку  колон техніки, спостерігати за ходом військових дій, не носити, не підбирати зброю та вчиняти інші дії,  які можуть наразити на небезпеку в період воєнного стану.