назад

Правові основи призначення пенсії за віком

58e747725672f 22381 0 orig 1200

Призначення пенсії за віком в Україні здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за наявності достатнього страхового стажу та досягнення особою пенсійного віку.

Про те, які особливості призначення пенсії консультують фахівці Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років за наявності страхового стажу не менше 15 років по 31 грудня 2017 року. Починаючи з 1 січня 2018 року, відбувається поступове збільшення пенсійного стажу. Таким чином, українці набувають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60-річного віку та за наявності необхідного страхового стажу, який збільшується щороку на 12 місяців та у 2028 році становитиме 35 років. У 2018 році страховий стаж становить 25 років. Якщо особа досягла 60-річного віку та не має відповідного страхового стажу, вона має право на призначення пенсії за віком після досягнення 63-річного віку за наявності відповідного страхового стажу. Відповідно до ст. 26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, визначається не на момент звернення за її оформленням, а на дату досягнення особою відповідного віку. Починаючи з 1 січня 2019 року громадяни, у яких відсутній відповідний страховий стаж, матимуть право вийти на пенсію за віком після досягнення 65-річчя за наявності страхового стажу не менше 15 років. У період з 01.01.2018 року по 31.12.2020 року особам, які досягли пенсійного віку та не набули необхідний страховий стаж, за наявності у них не менше 15 років страхового стажу встановлюється державна соціальна допомога непрацездатній особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії у певному віці, визначається на дату досягнення особою віку 60, 63 та 65 років. У разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку.

Пенсійний вік в Україні для чоловіків і жінок встановлений на одному рівні — 60 років. Однак, жінки будуть виходити на пенсію у 60 років тільки з 2021 року. Наразі для жінок, які народилися у 1961 році і старші, збільшення пенсійного віку відбувається поступово. Жінкам, народженим до 31 грудня 1961 року, після виходу на пенсію встановлюється підвищення розміру пенсії, розрахованого відповідно до ст. 27 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в розмірі 2,5% за кожні 6 місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку.

Розрахунок розміру пенсії за віком проводиться за єдиною для усіх українців формулою, але сума виплат визначається індивідуально для кожної особи і залежить не тільки від тривалості і коефіцієнту страхового стажу, а ще й від коефіцієнту та величини заробітку, з якого були сплачені страхові внески. Крім того, за наявності на те підстав, до основного розміру пенсії можуть встановлюватися надбавки, доплати та підвищення.

Згідно до законодавства мінімальна пенсія за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Разом з тим, за кожний повний рік понаднормового стажу встановлюється надбавка (доплата) — виплати збільшуються на 1% розміру пенсії, але не більш як на 1% мінімальної суми пенсії за віком.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги

0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).