назад

Клієнт місцевого центру зміг реалізувати своє право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника

pensia0512

 

Клієнт Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги поскаржився юристам, що не може реалізувати своє право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника через те, що в трудовій книжці його покійної мами допущено помилку в написанні її прізвища. З в’язку з цим, управлінням Пенсійного фонду України Полтавської області за місцем проживання заявника було прийнято рішення, яким йому відмовлено в призначенні пенсії у зв’язку з втратою годувальника згідно статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» через виявлені розбіжності в прізвищі, яке зазначено в наданих заявником документах, для підтвердження страхового стажу та паспортом померлої матері, що унеможливлює підтвердити страховий стаж померлого годувальника у встановленому законодавством порядку.

Фахівці, оцінивши ситуацію, дійшли висновку, що заявник потребує вторинної правової допомоги у встановленні факту належності трудової книжки покійній матері клієнта. Допомагати йому у вирішенні даної проблеми було уповноважено начальника відділу представництва Ірину Сидоренко.

Детально проаналізувавши ситуацію, юрист допомогла клієнту підготувати необхідну доказову базу того, що трудова книжка, в якій написання прізвища покійної матері клієнта не співпадає з його написанням в паспорті жінки, дійсно належить їй. На підставі зібраних документів, була підготовлена до суду за місцем проживання заявника заява про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України, в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.    

Згідно з вимогами п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

У відповідності з ч. 4 ст. 25 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті. Вказані вимоги закону унеможливлюють проведення будь-яких змін у правовстановлюючих документах на ім’я померлої жінки.

Суд, дослідивши зібрані по справі докази, прийшов до висновку, що вказаний факт має для заявника юридичне значення, іншим шляхом зазначений факт встановити неможливо і заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: 56-02-88, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).