назад

Правовий діалог з учнями «А що мені за це буде?»

art 11.12.2018 310 грудня 2018 року в межах проведення Всеукраїнського тижня права спеціаліст Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тарас Шурубура в приміщенні Арцизької районної бібіліотеки провів для старшокласників правову гру під назвою «А що мені за це буде?».

Які є види відповідальності? З якого віку настає адміністративна, кримінальна та цивільна відповідальність? Яке покарання передбачене за вчинення окремих правопорушень?

Ці та інші питання спеціаліст центру роз’яснював учням в ході правової гри. Вони задавали багато питань, вели дискусію, наводили приклади.

Дітям запропонували подивитись документальний фільм «Діти за гратами», який висвітлює сучасні проблеми системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні через реальні історії дітей, які конфліктують з законом.

Більше 8 000 дітей по всій країні засуджені за злочини на підставі норм Кримінального Кодексу України, майже 1 400 дітей відбувають покарання у виховних колоніях. Багато з них вже мають попередні судимості і приречені провести свої юні роки в колонії, адже середній термін ув’язнення становить 4 роки. Шлях до ув’язнення для багатьох таких юнаків відмічений дріб’язковими проступками та злочинами невеликої тяжкості: більше ніж 60% підлітків, які зараз знаходяться в колоніях були умовно засуджені за інше правопорушення під час їхнього арешту.  

Наприкінці заходу спеціаліст центру провів правороз’яснювальну роботу про проект Міністерства юстиції України “Я МАЮ ПРАВО!”, основною метою якого є підвищення рівня правової культури й правової свідомості громадян. Усі присутні отримали тематичні буклети з адресою центру та телефонами.

art 11.12.2018 1

art 11.12.2018 3

art 11.12.2018 2

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися до Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Арциз, вул. Будівельників, 15б. Телефон: 048 45 3 14 34.