назад

Про кібербулінг та кібергрумінг розповідали школярам юристи системи БПД Тернопільщини під час правопросвітницьких заходів

В сучасному світі інформаційні технології розвиваються шаленими темпами, даючи широкі можливості для роботи, освіти, саморозвитку, висловлення власних поглядів, спілкування з друзями тощо. Але разом з тим їх використання таїть в собі безліч загроз та призводить до серйозних ризиків насильства, експлуатації та іншого неналежного поводження в мережі Інтернет, хоча багатьом людям, особливо дітям, здається, що користування телефоном, планшетом чи ноутбуком є цілком безпечним заняттям.

Інформаційний простір у всьому світі та й в Україні зокрема рясніє повідомленнями про знущання над дітьми через соціальні мережі, використання сервісів для сексуальної експлуатації дітей тощо. Такі слова, як: кібербулінг, кібергрумінг, хейтинг, флеймінг, тролінг, фішинг, секстинг, хепіслепінг насправді не просто звичайний молодіжний сленг, а різновиди цькування, які поширені переважно серед дітей та підлітків.

Що означають ці слова, як протистояти таким явищам та вміти захистити себе чи друзів, а також про відповідальність за вчинення такого виду правопорушень розповідали фахівці системи БПД Тернопільщини під час правопросвітницьких заходів в освітніх закладах нашого краю.

Так, фахівці Кременецького місцевого центру з надання БВПД відвідали академічний ліцей ім. Уласа Самчука та дитячу точку “Спільно” UNICEF, де поспілкувалися з учнями про різновиди загроз в мережі інтернет, про те, як не потрапити у пастку кіберзлочинців та багато іншого. Юристи звернули увагу підлітків на те, що «серфінг» в інформаційному просторі тягне за собою певні ризики. Зокрема діти можуть побачити контент, що вразить психіку (наприклад, сцени насильства); потрапити на провокаційні сайти і групи в соцмережах (суїцидальні ігри, спільноти, які спонукають до булімії та анорексії чи екстремістські групи); почати грати в онлайн-ігри на гроші; стати жертвою работоргівців, які розсилають через мережу оманливі пропозиції.

Колеги з Тернопільського місцевого центру з надання БВПД зустрілися з учнями загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №24 і також провели інформаційну бесіду на тему кібербулінгу та кібергрумінгу. Діти дізнались про різні види цькування, наслідки та відповідальність, які тягнуть за собою ці правопорушення.

Працівники Чортківського місцевого центру з надання БВПД теж долучилися до акції з нагоди відзначення Всесвітнього дня безпечного Інтернету, відвідавши Чортківську ЗОШ № 2. Юристи нагадали дітям про правила безпечного перебування в мережі та дали поради як не стати жертвою кібербулінгу та кібергрумінгу. Представники центрів під час правопросвітницьких заходів наводили численні приклади з професійного та життєвого досвіду, коли траплялися подібні інциденти, а також відповідали на запитання учнів.

Додатково фахівці наголосили, що для отримання правової допомоги можна зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103.

Довідково. Кібербулінг – агресивний, навмисний акт, учинений однією особою або групою осіб з використанням електронних форм стосовно жертви, якій важко захистити себе. Здійснюється неодноразово за певний період часу та характеризується нерівністю сил. Кібербулінг може включати поширення слухів, розміщення неправдивої інформації або неприємних повідомлень, коментарів чи фотографій, які принижують, а також виключення будь-кого з онлайн-мереж чи комунікацій.

Кібергрумінг (онлайн-грумінг — це налагодження довірливих стосунків з дитиною (найчастіше через соціальні мережі та фейкові акаунти) для отримання від неї інтимних фото чи відео з подальшим шантажуванням дитини для одержання ще відвертіших матеріалів, грошей чи зустрічей в офлайні.