назад

Формування покоління свідомих громадян

Правопросвітництво завжди було одним з ключових напрямів у діяльності системи безоплатної правової допомоги. Її фахівці суттєву увагу приділяють шкільній та студентській молоді, відвідуючи навчальні заклади або запрошуючи до себе в офіс.

17 лютого фахівчиня Черняхівського бюро правової допомоги Юлія Поліщук провела День відкритих дверей для підліткової аудиторії. Цього разу до бюро завітали учні Черняхівського ліцею №2. Неповнолітні хлопці отримали роз’яснення щодо порядку проведення приписки до призовних дільниць.

Правчиня пояснила юнакам, що приписка до призовної дільниці проводиться з метою взяття громадян на військовий облік: «Згідно з положеннями статті 14 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», приписка допризовників до призовної дільниці проводиться щорічно — в період з січня по березень. У 2023 році приписці до призовної дільниці підлягають юнаки чоловічої статі 2006 року народження».

Пані Юлія зауважила, що для здійснення процедури допризовники зобов’язані особисто прибути до районного ТЦК та СП в строк, зазначений у повістці.

«Відповідно пунктів 24 та 36 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року № 921, на державні органи, підприємства, установи та організації, виконавчі комітети сільських, селищних рад покладено завдання зі складання і подання щороку до 1 грудня до ТЦК та СП списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць», – проінформувала представниця системи БПД.

Вона також зазначила, що не підлягають цій процедурі громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

Значні зусилля системи БПД Житомирщини приділяються співпраці з соціальними партнерами. Адже тісна взаємодія з однодумцями дозволяє втілювати в життя спільні проєкти, оперативно долучатися до корисних та нагальних ініціатив. Звичайно, правова освіченість партнерів суттєво сприяє ефективності взаємодії, зокрема й в роботі з дітьми.

Цього ж дня завідувачка Коростишівського бюро правової допомоги Наталія Кропивницька відвідала фахівців Відділу по справах дітей Коростишівської міської ради та Центру надання соціальних послуг, провівши для трудових колективів установ інформаційно-просвітницький захід.

Пані Наталя висвітлила тему «Право дітей на БПД», торкнувшись «Відновного правосуддя для неповнолітніх» та «Медіації в інтересах дитини». Під час жвавої дискусії із слухачами було надано чимало відповідей на запитання, що виникли, адже тематика, дійсно, нагальна.

Наприкінці заходу учасники дійшли висновку, що спільні правопросвітницькі заходи для дітей та підлітків, де порушуються актуальні для них теми у доступній для кожної вікової категорії формі, мають сформувати покоління свідомих громадян, які не просто знатимуть свої права, але й користуватимуться та відстоюватимуть їх.