назад

Про медіацію та відновне правосуддя розповіли студентам Черкащини

У центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги міста Черкаси завжди радо приймають студентів юридичних факультетів  вищих навчальних закладів. Фахівці, що надають безоплатну правову допомогу, сприяють кращому розумінню студентами практичної роботи у сфері захисту прав та інтересів громадян.

Так, днями проведено черговий пізнавальний захід для членів громадської організації «Ліга студентів асоціації правників України».

Фахівчиня Юлія Гурнак провела для гостей екскурсію приміщенням центру, познайомила з юристами, котрі здійснюють прийом громадян та розповіла про основні напрями роботи системи безоплатної правової допомоги.

Студентів цікавило, яким категоріям громадян та як надається безоплатна правова допомога. Так, вони дізналися, що системою передбачено  надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Право на первинну правову допомогу, зокрема, консультації і роз’яснення з правових питань, мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Суб’єктами права на вторинну правову допомогу, що пов’язана із захистом, представництвом інтересів особи у суді та складенням документів процесуального характеру, є визначені статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» категорії осіб. Зокрема, це: малозабезпечені, внутрішньо переміщені особи, особи що постраждали від домашнього насильства, діти, учасники бойових дій тощо.

Майбутні юристи також дізнались про широкий спектр послуг, котрі надаються клієнтам центру та різні канали комунікації, які використовуються працівниками системи БПД, щоб кожен, хто потребує правової допомоги зміг її отримати у зручний спосіб.

Директор місцевого центру Ірина Мостова розповіла молоді, про основні способи захисту прав громадян та звернула увагу слухачів на те, що звернення до суду – це не єдиний можливий варіант вирішення правового конфлікту та захисту порушених прав та інтересів.

«До повноважень системи безоплатної правової допомоги належить, зокрема, надання громадянам доступу до альтернативних способів врегулювання спорів до яких належить і медіація. Це позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (спеціально навченого посередника) намагаються врегулювати конфлікт шляхом переговорів. Ця процедура, на відміну від судового провадження, дозволяє досягти взаємовигідного рішення та налагодити стосунки між сторонами», – розповіла директор центру.

Медіація також застосовується і рамках проходження учасниками  «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується на базі системи БПД з 2019 року та за цей час показав свою ефективність та дієвість, адже чимала кількість осіб, що не досягли повнолітнього віку, отримала можливість виправити ситуацію, що склалася у зв’язку з вчиненням кримінального правопорушення, та розпочати нове життя.

Особливість Програми полягає у можливості застосування медіації, як альтернативного способу врегулювання конфлікту між сторонами кримінального провадження. Так, неповнолітня особа і постраждалий отримують шанс висловити свої думки і почуття стосовно інциденту і за допомогою кваліфікованого медіатора досягти згоди про відшкодування завданої шкоди та примиритися.

Тож,  залучення медіатора до справи дає можливість потерпілій стороні оперативно отримати належну компенсацію заподіяної шкоди, отримати відповіді на питання, які хвилюють її у зв’язку з кримінальним правопорушенням, допомагає впоратися з негативними емоціями й переживаннями, спричиненими правопорушенням тощо.

Участь у Програмі означає усвідомлення наслідків власних протиправних дій і отримання можливостей їх виправити, відновити почуття власної гідності, самоповаги та поваги до інших, а також можливості бути звільненим від кримінальної відповідальності або отримання більш м’якого покарання.