назад

Про кібербулінг та кібергрумінг розповіли Кобеляцьким ліцеїстам

Інтернет надає багато можливостей як для дорослих, так і для дітей. Але поряд із тим є запитання, які можуть хвилювати під час онлайн спілкування: ким є «друзі» у соціальних мережах, як захистися від шкідливого контенту в інтернеті, чи існує небезпека від кібербулінгу.

Задля інформування дітей про безпечне онлайн-середовище юристка Кобеляцького бюро правової допомоги Анастасія Волошко провела інформаційні години для ліцеїстів Державного професійно-технічного навчального закладу «Професійний аграрний ліцей» м. Кобеляки на тему: «Протидія кібербулінгу та кібергрумінгу в Україні».

Фахівчиня бюро поінформувала присутніх про те, що собою являє поняття кібербулінгу та кібергрумігу, а також зосередила увагу на діях, які треба робити, якщо стали жертвою кібербулінгу чи кібергрумінгу.

«Кібербулінг – це один із різновидів булінгу (цькування), що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням сучасних електронних технологій: Інтернету (електронної пошти, форумів, чатів, ICQ) та інших засобів електронної техніки – мобільних телефонів чи інших ґаджетів. Кібербулінг являється формою психологічного насильства. Основними ознаками кібербулінгу є: – систематичність (повторюваність) діяння;- наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); -дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.» – повідомила Анастасія Волошко.

За її словами кібергрумінг, або онлайн-грумінг – це вид сексуального насильства проти дітей в інтернеті. Шахраї реєструються в соцмережах під виглядом підлітків, «входять» у довіру до своїх ровесників, щоби отримати від них інтимні фото чи відео, а потім шантажують, аби здобути ще відвертіші матеріали, гроші чи взагалі змусити до особистих зустрічей в офлайні.

За вчинення кібербулінгу та кібергрумінгу до кривдника може застосовуватися цивільна, адміністративна або кримінальна відповідальність.

«Якщо ви стали жертвою кібербулінгу чи кібергрумінгу необхідно: зберегти свідчення факту кібербулінгу; видалити сторінку із соціальних мереж; звернутися до правоохоронних органів;  якщо є зміни поведінкового та емоційного стану – звернутися до психолога.» – порадила фахівчиня бюро правової допомоги.

Також вона повідомила, що  всі особи, які стали жертвами чи свідками кібербулінгу, можуть звернутися за допомогою:

Національна дитяча «гаряча» лінія:  0 800 500 225  або  116 111 (безкоштовно з усіх мобільних).

Національна поліція України – 102;

Контакт-центр безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103;

Освітній омбудсмен – 03058, м. Київ, відділення поштового зв’язку 58, а/с 48, телефон: 095 143-87-26, email: ez@eo.gov.ua

Крім того, юристка зазначила, що відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу мають діти на всі види правових послуг, а саме: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги, контактний телефон: (05343) 3-43-74, та за електронною адресою kobeliatske@legalaid.pl.ua.