назад
14.02.23

Учнів столичної школи навчали протидіяти булінгу та кібербулінгу

Як відрізнити булінг від незначного конфлікту з однолітками та як вберегти себе від цього явища, навчали фахівці Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД учнів спеціалізованої школи №105. Так, старшокласники дізналися про прояви булінгу, ознаки кібербулінгу та про відповідальність за їх вчинення.

Обговорюючи з учнями правові механізми протидії цькуванню в шкільному середовищі, юристи зосередили свою увагу на алгоритмах дій у разі виявлення випадків булінгу та нормах національного законодавства, які визначають відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу.

Проблема поширення цього явища має комплексний характер – соціальний, виховний, педагогічний. Ми, як юристи, звертаємо увагу на можливість застосування правового способу її вирішення та на юридичну відповідальність і процедуру притягнення до такої відповідальності, – в. о. директорки Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД Лілія Йолкіна.

Діти, в  свою чергу, висловлювали свої думки про причини цього ганебного явища та демонстрували свої знання стосовно видів булінгу.

Окремо, під час заходу обговорили питання поширення кібербулінгу, як форми цькування в мережі Інтернет, зокрема в соціальних мережах, месенджерах чи ігрових платформах.

Головне, що цього дня хотіли донести до школярів – у жодному випадку не потрібно приховувати факти булінгу і кібербулінгу, оскільки це ніяким чином не допоможе вирішити ситуацію, а навпаки погіршить. Отож, в таких випадках варто попросити про допомогу у вчителів чи батьків, також завжди можна звернутися до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за телефоном 0 800 213 103. Саме тут зможуть надати невідкладну первинну правову допомогу і розкажуть, як діяти в конкретній ситуації.