назад
04.11.22

Про нові професійні виклики і завдання говорили з адвокатами, що співпрацюють із системою БПД, у столиці

У період воєнного стану адвокати, що співпрацюють з системою БПД, були змушені швидко адаптуватися до нових умов своєї професійної діяльності. Так, з’явилися нові категорії справ і певні організаційні особливості. У зв’язку з цими обставинами виникла потреба проведення зустрічей для обміну досвідом між адвокатами та для оперативного інформування про зміни в організаційних процесах. Майданчиком для такої зустрічі, уже традиційно, став правовий клуб «PRAVOKATOR».

Під час зустрічі з заступницею директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Тетяною Городенською і начальником відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів центру Миколою Личиком говорили про професійні виклики і нові завдання, що з’явилися в професійній діяльності правників в умовах воєнного стану та про пілотний проєкт щодо централізованого прийняття повідомлень про затримання, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії та призначення адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу затриманим, підозрюваним, обвинуваченим.

Перш за все, Тетяна Городенська розповіла про умови роботи центру, порядок видачі доручень та поцікавилася  нагальними питаннями, що турбують адвокатську спільноту.

 З 1-го листопада Регіональний центр з надання БВПД у м. Києві долучився до Пілотного проєкту, тому наголошую адвокатам щодо дотримання затвердженого графіку чергувань, оскільки це – запорука своєчасного забезпечення права на захист, – Тетяна Городенська.

Микола Личик, в свою чергу, звернув увагу на особливості прибуття адвоката до затриманих осіб під час дії воєнного стану та на дисциплінарну відповідальність адвокатів у справах спеціального провадження. Він наголосив на своєчасності прибуття до затриманих осіб, належної фіксації скарг тощо.

Крім цього, говорив про особливості оформлення процесуальних документів, які лягають в основу звітування адвоката та про негайне інформування про наявність підстав для припинення надання правових послуг.

На сам кінець адвокати ділилися власним досвідом з колегами, зокрема, вони обговорювали свою участь у новій категорії справ, де відсутня судова практика та отримали відповіді на ряд актуальних для себе питань.