назад

Команда волонтерів БПД на Черкащині поповнилася новими обличчями

У Черкаському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги привітали шістьох нових волонтерів БПД, які є студентами-правниками та виявили бажання долучитись до поширення інформації про систему безоплатної правової допомоги та  забезпечення доступу населення до безоплатної правової допомоги.

З нагоди поповнення команди волонтерів БПД у Черкаському місцевому центрі відбувся круглий стіл з усіма волонтерами центру. Під час заходу начальниця відділу безоплатної правової допомоги Вікторія Котенко, зауважила що волонтерство відкриває для новачків унікальні можливості саморозвитку: волонтери зможуть покращити навички комунікації, підвищити власний рівень правових знань, пройти безкоштовне навчання (тренінги, курси, семінари тощо, як у сфері волонтерської діяльності, так і в правовій сфері), розкрити свій творчий потенціал, заздалегідь до закінчення університету побачити на практиці особливості обраної професії.

Волонтерка  БПД Анастасія Литвиненко, яка працює завідувачкою загального відділу Східноєвропейського університету імені Рауфа Аблязова та вже не перший рік допомагає Черкаському місцевому центру, звернула увагу на той факт, що з 24 лютого волонтерський рух в Україні активізувався настільки, що здивував увесь світ і на дев’ятому місяці повномасштабної війни продовжує доводити, що українцям не байдужа доля Батьківщини та кожного окремого громадянина.

Тому волонтерка і надихнула студентів 2-3 курсів факультету права та гуманітаристики допомагати там, де вони зможуть бути максимально ефективними, де знадобляться їх знання та навички, долучившись до програми «Волонтер БПД».

Волонтер центру Георгій Іванов поділився із новими колегами своїми думками про волонтерство, про те, як підтримувати власну мотивацію, ефективно спілкуватись з громадянами та перенаправляти їх до центру для отримання безоплатної правової допомоги.

Також учасники круглого столу разом з головним спеціалістом із зв’язків з громадськістю та пресою Юлією Гурнак обговорили, які види волонтерської діяльності допоможуть якнайбільшій кількості жителів нашого міста дізнатись про систему безоплатної правової допомоги.

За результатами обговорення кожен волонтер обрав декілька видів діяльності, які виконуватиме із задоволенням та максимально ефективно, із загального списку напрацьованих ідей, серед яких:

  • написання публікацій на правові теми на власних сторінках у соцільній мережі “Фейсбук”;
  • написання інформаційних матеріалів з можливістю розміщення на сайті системи БПД;
  • комунікація зі ЗМІ, органами місцевого самоврядування, школами, університетами, установами, підприємствами тощо, щодо розміщення інформаційних матеріалів на правову тематику на сайтах відповідних організацій, а також плакатів, буклетів, листівок системи БПД на інформаційних стендах;
  • виїзд разом з працівником центру до маломобільних осіб, що потребують правової допомоги за місцем проживання в межах міста Черкаси;
  • розповсюдження буклетів на правову тематику та інформування населення про можливість отримати безоплатну правову допомогу в місцях скупчення людей, під час масових заходів, видачі гуманітарної допомоги тощо;
  • допомога працівникам центру в організації та проведенні правопросвітницьких заходів.

За результатами круглого столу працівники центру разом з волонтерами сформували загальне бачення розвитку волонтерської програми та узгодили завдання на майбутній місяць, а також домовились про спільні дії для забезпечення доступу громадян до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Як стати волонтером БПД

Волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах. Молодь, віком від 14 до 18 років можуть долучитися до проєкту за згодою законних представників. Всі кандидати мають підтвердити свою готовність працювати не менше 4 годин на місяць.

Отже, щоб стати волонтером, необхідно послідовно пройти три етапи:

– заповнити анкету кандидата у волонтери: https://cutt.ly/hlq3RxH  ;

– пройти дистанційний курс «Основи волонтерської діяльності»: http://academy.legalaid.gov.ua/  (для реєстрації слід ввести дані, які збігаються з інформацією в анкеті кандидата у волонтери);

– отримати онлайн-сертифікат про успішне проходження курсу.

Згодом представник центру перевірить документи кандидата у волонтери, зокрема документ, що посвідчує особу, сертифікат про успішне проходження дистанційного курсу та інші документи (про освіту, досвід роботи, проходження або закінчення курсів тощо) за наявності.

Після цього кандидат у волонтери матиме можливість пройти співбесіду із керівником місцевого центру. І лише за умови успішного спілкування між волонтером та центром буде укладений договір про співпрацю.