назад

Про особливості кримінальної відповідальності за вчинення службових правопорушень – представникам місцевої влади Києва

Фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували правопросвітницький захід для спеціалістів Оболонської районної державної адміністрації в приміщенні «Вцентрі Hab:Оболонь». Під час цієї зустрічі представники місцевого самоврядування дізналися про відповідальність за службові  кримінальні правопорушення, зокрема за зловживання владою або службовим становищем, за отримання неправомірної вигоди чи за службову недбалість.

Перш за все, головний юрист Київського бюро правової допомоги №8 Анатолій Романюк акцентував увагу на нормах національного законодавства, зокрема Конституції України, Кримінального кодексу України, Законів України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу», які регулюють  службову діяльність. Він розповів, хто може бути службовою особою в розумінні Кримінального кодексу України, як суб’єктом відповідальності, що таке організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції службових осіб, як ці функції пов’язані із визначенням статусу службової особи.

Також, Анатолій Романюк звернув увагу присутніх на правове визначення корупційних кримінальних правопорушень і кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією, на правові наслідки звільнення від відповідальності та умовно-дострокового звільнення осіб, які підозрюються чи засуджені за вчинення таких правопорушень.

Розповів він і про порядок виклику особи до слідчого, прокурора, суду, зокрема про обов’язкові відомості, які має містити повістка про виклик та про поважні причини неявки за викликом.

Загалом, під час заходу присутні дізналися, яких дій у службовій діяльності варто уникати, щоб не допустити вчинення кримінальних службових правопорушень, а отже і кримінальної відповідальності за них.