назад

Тренінг для освітян Сумщини: про реагування на випадки домашнього насильства

Із початком повномасштабного вторгнення спостерігався спад звернень, але наприкінці 2022 року за статистикою Єдиного номеру з надання правової допомоги 0 800 213 103 кількість звернень від осіб, що потерпіли, або стали свідками домашнього насильства майже зрівнялася із кількістю таких звернень на початок року. Найбільш латентними є випадки насилля щодо дітей, тому враховуючи актуальність та доцільність тематики  для освітян Сумшини фахівцями Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області проведено тренінг щодо розпізнання та реагування на випадки домашнього насильства у закладах освіти.

Зустріч пройшла у рамках Правового хабу для Центру професійного розвитку педагогічних працівників Сумської міської ради. Основним завданням тренінгу було виробити єдиний підхід до розпізнавання випадків домашнього насильства  в умовах навчального процесу і надати механізм дій щодо протидії домашньому насильства в контексті навчального процесу.

“За результатами тренінгу кожен  із присутніх зможе чітко окреслити для себе поетапний алгоритм дій педагогічного працівника у випадку з’ясування обставин чи фактів домашнього насильства щодо дитини. А також отримує перелік контактів, за якими можна звернутися у випадку виявлення домашнього насильства, направленого на школярів та вихованців дошкільних навчальних закладів”, – акцентував на початку заходу начальник відділу забезпечення роботи контактного центру  Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак.

Під час тренінгу освітяни дізналися:

  •  що собою являє домашнє насильство, 
  • яке нормативне врегулювання цього питання,
  • яка відповідальність, застосовується відносно кривдників;

У рамках вступної частини тренінгу  спікер запропонував учасникам практичний блок завдань щодо розпізнавання форм домашнього насильства. А також звернув увагу присутніх, що ознаки чотирьох  форм домашнього насильства (фізичного, психологічного, економічного, сексуального)  задокументовані у методичних рекомендаціях Міністерства освіти і науки України.

“У разі виникнення підозри щодо домашнього насильства, жорстокого поводження з дитиною або, якщо є реальна загроза його вчинення (удома, з боку однолітків, з боку інших) уповноважена особа зустрічається із дитиною стосовно якої є інформація про жорстоке поводження щодо неї, намагається розговорити, встановити контакт,  довірливі стосунки та надає емоційну підтримку. А саме, проявляє інтерес, дружелюбність, щирість, теплоту і симпатію, дитина має відчути, що її дійсно чують і розуміють”, – наголосив фахівець .

Також   під час тренінгу  Ігор Шпак поінформував його  учасників щодо категорій, які можуть отримати вторинну правову  допомогу. Зокрема, розраховувати на вторинну правову допомогу можуть особи, які постраждали від домашнього насильства та діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

По завершенню тренінгу освітяни мали змогу задати питання спікеру та отримали брендовані інформаційні матеріали із тематики заходу.