назад

Особам поважного віку Глобинщини розповіли про новації пенсійного законодавства

Війна, розв’язана росією проти України створила складні  життєві обставини для всіх людей, які проживають на території України, внесла зміни в усі сфери нашого життя. Деякі з українських міст зазнали катастрофічних руйнувань, а їхні мешканці опинились на межі гуманітарної катастрофи. Найстрашніше – страждають та гинуть мирні люди.  Наразі  діяльність державних інституції спрямована на те,  щоб люди не залишалися сам-на- сам із бідою. Особливо це стосується вирішення питань, що стосуються підтримки соціального вразливих категорій громадян таких як  пенсіонери, малозабезпечені особи, особи з інвалідністю для  того, щоб  вони могли своєчасно отримувати  виплати від держави.  Крім того, вживаються заходи задля того, щоб громадяни були поінформовані про їх права та гарантії від держави.

Так, днями  завідувач Глобинського бюро правової допомоги Максим Журенко для відвідувачів факультету “Правознавство” Університету ІІІ віку, який діє при Комунальній Установі “Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради” провів семінар на тему: «Зміни в законодавстві щодо регулювання пенсійного забезпечення».

 «Зміст та обсяг права громадян на пенсійне забезпечення полягає у їх матеріальному забезпеченні шляхом надання трудових і соціальних пенсій, тобто щомісячних пенсійних виплат відповідного розміру, в разі досягнення особою передбаченого законом віку чи визнання її особою з інвалідністю або отримання членами її сім’ї цих виплат у визначених законом випадках. Соціальна захищеність пенсіонерів гарантована шляхом встановлення пенсій на рівні, орієнтованому на прожитковий мінімум, а також регулярного перегляду їх розмірів у зв’язку із збільшенням розміру мінімального споживчого бюджету і підвищенням ефективності економіки.» – повідомив  очільник бюро правової допомоги.

Під час проведення заходу з учасниками обговорили тонкощі Закону України №2040 “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства”. Зокрема, що стосується дострокового виходу на пенсію при звільненні громадянина якому залишилося півтора року до досягнення пенсійного віку. Крім того в рамках набрання чинності згаданого закону, проаналізували право на дострокову пенсію батькам осіб з інвалідністю до 18 років і тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, та людей, які виховували їх до досягнення шестирічного віку.

«У такому разі дострокові пенсії призначаються матерям тяжко хворих дітей після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стаж» – наголосив  Максим Журенко.

По закінченню семінару, учасникам надали роз’яснення та консультації з правових питань, та наголосили на тому, що всі бажаючі можуть отримати безоплатну вторинну правову допомогу звернувшись до Глобинського бюро правової допомоги за адресою: м. Глобине, вул. Центральна, 212, кабінет № 106 або за телефоном (05365) 25-0-25.