назад

В Одесі пройшов захід, присвячений Міжнародному дню безпечного Інтернету

Сьогодні, мабуть, кожній людині важко себе уявити без використання Інтернету та соціальних мереж. Адже, інтернет-мережа – це один із найпотужніших інструментів з величезними можливостями для спілкування, навчання, саморозвитку, підвищення кваліфікації і т.д. Водночас, використання Інтернету несе багато ризиків, оскільки він же інструментом для цькування, погроз та психологічного тиску.

7 лютого у світі відзначають Міжнародний день безпечного Інтернету, який популяризує безпечне та відповідальне використання Інтернету дітьми та молоддю.

Так, з метою підвищення освіченості з питань онлайн-безпеки, 8 лютого в Хабі цифрової освіти Одеської національної наукової бібліотеки в рамках проєкту «Цифровий лекторій» спільно з юристкою Одеського бюро правової допомоги Катериною Булаткіною та представниками Управління патрульної поліції в Одеській області відбулась лекція на тему: “Протидія кібербулінгу та кібергрумінгу в Україні”.


На заході були присутні студенти та викладачі Одеського професійного ліцею морського транспорту, працівники та відвідувачі бібліотеки.

Представники Управління патрульної поліції в Одеській області розповіли присутнім що таке кібербулінг та кібергрумінг, в чому різниця між цими явищами, до яких наслідків вони можуть призвести, а також надали поради як діяти, якщо все ж таки стали жертвою кібербулінгу, зокрема:

  1. Зберегти свідчення факту кібербулінгу/кібергрумінгу та видалити сторінку із соціальних мереж.
  2. Звернутися з заявою до правоохоронних органів.

Збережені свідчення – листування, коментарі, відео, фото матеріали стануть доказами у справі, яку відкриють правоохоронні органи за фактом вчинення правопорушення.

Фахівчиня бюро розповіла про законодавче регулювання питання щодо протидії булінгу, зокрема чим відрізняється булінг від кібербулінгу, яка настає відповідальність за вчинення кібербулінгу та навела приклади судових рішень про притягнення осіб до відповідальності.

Кібербулінг – це один із різновидів булінгу (цькування), який вчиняється за допомогою засобів електронної комунікації, зокрема в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і т.д. Хоча булінг (цькування) та кібербулінг часто між собою пов’язані, але від останнього залишається цифровий слід – записи (фото, відео), які можуть стати доказами для припинення цькування чи покарання кібербулера» – зазначита Катерина.

Крім того, юристка зазначила, що стосовно протидії правопорушенням, пов’язаним з кібергрумінгом, то національне законодавство безпосередньо не містить положень, спрямованих на реалізацію статті 23 Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Розслідування цих злочинів можна розглядати через інші статті Кримінального кодексу України, а саме: статті 153−159 щодо сексуального насильства, зокрема, стосовно дітей, статтю 301 Кримінального кодексу України щодо виготовлення, збуту та розповсюдження порнографії.

Куди звертатись за допомогою, якщо стали свідками або жертвами цькування:

  • Національна дитяча «гаряча» лінія: 0 800 500 225 або 116 111 (безкоштовно з усіх мобільних).
  • Національна поліція України – 102;
  • Контакт-центр безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103;
  • Освітній омбудсмен – 03058, м. Київ, відділення поштового зв’язку 58, а/с 48, телефон: 095 143-87-26, email: ez@eo.gov.ua