назад

Про право дітей на безоплатну правову допомогу розповідали в Новгороді-Сіверському

Як дитині отримати безоплатну правову допомогу, які види правової допомоги можуть отримати діти, як залучити адвоката дитині, яка є потерпілою або свідком у кримінальному провадженні – розповідала цими днями завідувач сектору “Новгород-Сіверське бюро правої допомоги” відділу безоплатної правової допомоги Менського місцевого центру з надання БВПД Наталія Довбня під час онлайн семінару із заступниками директорів з виховної роботи, педагогами організаторами та класними керівниками закладів освіти Новгород-Сіверської громади, що проводився Новгород-Сіверським центром професійного розвитку педагогічних працівників.
Основна увага учасників онлайн-заходу акцентувалась на тому, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, мають право на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 цього Закону.
Також фахівчиня бюро розповіла про особливості відновного правосуддя щодо неповнолітніх, які вчинили кримінальне правопорушення.
В ході спілкування правчиня пояснила, що «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», може бути застосована у разі:
  • наявності потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.
Звертаємо увагу, що правова допомога надається Новгород-Сіверським бюро правової допомоги за адресою: м. Новгород-Сіверський, вул. Свободи, 12, тел.: (04658) 3-14-87.
Також правова допомога надається Менським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., буд. 6а, тел.: (04644) 3-30-01.
У разі якщо Ви потребуєте роз’яснень  зверніться до контактного центру системи  безоплатної правової допомоги за номером 0-800-213-103. Контакт-центр працює щодня — пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00 за Київським часом. Для з’єднання з оператором у голосовому меню потрібно натиснути 3.