назад

Юристи правової допомоги на Вінниччині розповіли про права дітям та способи їх захисту

Фахівці з центрів та бюро правової допомоги  на  постійній основі проводять правопросвітницьку роботу з громадськістю, у тому числі для дітей та студентів, щоб кожен знав про свої права та куди звертатися, якщо виникає ситуація з їх порушення.

З метою запобігання дискримінації дітей з інвалідністю, юрист Мурованокуриловецького бюро правової допомоги Ольга Войтова спільно з завідувачем відділу обслуговування дітей та юнацтва Зоєю Соболєвою, провели правопросвітницький захід для учнів  2 класу Мурованокуриловецької громади, тему обрали «Протидія дискримінації за ознакою інвалідності».

На початку заходу, фахівчиня бюро познайомилась з дітьми та розповіла про роль правової допомоги у вирішенні правових питань громадян, а у формі гри «Дискримінація в книгах та мільтфільмах» відобразила види дискримінації, проінформувала дітей як їй протидіяти та  захищати свої права.

У той же час, юристи Калинівського бюро Аліна Пиндик та Леся Любчик завітали до учнів ліцею з дошкільним підрозділом в с. Сальник, провівши лекцію «Право дітей на вільний доступ до інформації. Безпека в інтернеті» під час якої розповіли дітям про небезпеки, які можуть чатувати на них в мережі Інтернет та озвучили, як можна їх уникнути.

«Варто пам’ятати, що в мережі не можна ділитися відвертими фотографіями або відео, тому що після таких дій, ви як користувач, не контролюєте того, що може трапитися з ними в майбутньому»,-зазначила юристка Калинівського бюро Аліна Пиндик.

Фахівці наголосили, що у випадках образливого контенту, діти мають заблокувати людей, з якими неприємно спілкуватися та обов’язково про цю ситуацію, повідомити батьків. У ході спілкування зі школярами проговорили, куди звертатися за допомогою та чому не варто приховувати факти кібербулінгу та булінгу, адже систематичні знущання, принизливе ставлення, образи та інші види психологічного насильства є неприпустимими і вимагають відповідної реакції, з боку дорослих.

Учні в свою чергу ставили запитання, дискутували, поділились з фахівцями Калинівського бюро власним досвідом вирішення конфліктних ситуацій у школі.

Також юристки бюро торкнулися питання-мінної безпеки та  розповіли алгоритм дій при знаходженні вибухонебезпечного предмета та порекомендували до перегляду декілька сайтів.

Отримані знання обов’язково стануть дітям в нагоді, адже щоб вміти відстояти власні права, їх потрібно вивчати та знати контакти відповідних державних органів та служб для вчасного звернення та їх захисту.