назад

Про соціальні гарантії та виборчі права говори з військовослужбовцями окремої військової частини.

Військовослужбовці – окрема категорія громадян, які навіть без наявності особливого соціального статусу (інваліда, учасника бойових дій) користуються з боку держави ширшим переліком правових та соціальних прав, що пов’язано з особливим видом діяльності, який направлений на охорону та оборону кордонів та державного суверенітету.

Тому, для роз’яснення механізмів захисту цих та інших прав, а також ознайомлення військовослужбовців з правами виборців та виборчим законодавством, фахівцями системи безоплатної правової допомоги спільно з партнерами було проведено правопросвітницький захід.
У заході взяли участь: начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Бойко, головний спеціаліст відділу Наталія Воронецька, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області Ірина Жмака, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Чернігівській області ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» Олена Рогова, та головний спеціаліст відділу комунікації та правопросвітницта Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Савуляк.

Юлія Бойко інформувала присутніх про загальні права військовослужбовців, що визначені та захищаються державою відповідно до Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»(далі Закон). Вона звернула увагу, що даний закон поширюється на всіх осіб які проходять військову службу в лавах Збройних Сил та не може бути порушеним. Також, вона додала, що потрібно враховувати той факт, що служба в Збройних Силах пов’язана з особливим завданням, покладеним на них з захисту своєї батьківщини, тому в деяких частинах дія закону може бути обмежена, зокрема під час виконання бойових завдання в зоні ООС, під час походів, чергувань чи навчальних стрільб.
Була звернута увага на те, що відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону використання військовослужбовців для виконання завдань не пов’язаних з військовою службою забороняється та тягне за собою відповідальність згідно з законом.
Розповіла про позитивну практику місцевого центру, працівникам якого вдалось після звернення військовослужбовця домогтися для нього перерахунку індексації грошового забезпечення, що визначено ч. 3 ст. 9 Закону.
Зазначила, що тривалість робочого дня визначена ст. 10 Закону та не може перевищувати на тиждень нормальної тривалості робочого дня за відповідний період визначений законодавством. В Україні визначений 40 годинний робочий тиждень, окрім випадків передбачених пунктом 5 цієї статті.
Забезпечення житлом військовослужбовців відбувається відповідно до ст. 12 Закону та передбачає державне забезпечення житлом, чи за бажанням- грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення. Абзац п’ятих цієї статті передбачає: у разі відсутності жилого приміщення , розміщення військовослужбовців рядового, сержантського та старшинського складу котрі не перебувають у шлюбі в казармах покращеного типу(гуртожитка). Одружені ж військовослужбовці повинні розміщуватись в сімейних гуртожитках.
Також, громадяни котрі проходять військову службу, мають право на безоплатне лікування в військово-медичних закладах та безкоштовне забезпечення медикаментами на час лікування згідно з чинним законодавством.
Про розпочатий проект Міністерства юстиції України «Чесна платіжка» розповідала Наталія Воронецька. Вона зазначила , що відповідно до постанови Уряду від 26 червня №560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» запроваджується гранична ціна на послуги для населення міст обласного значення та міста Києва з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води на опалюваний період 2019/20 року. Гранична вартість тепла зафіксована на рівні 1400 гривень за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн за 1 кв.м у разі відсутності лічильника. На гарячу воду по всій Україні встановлено граничний тариф для населення на рівні 83,66 грн за 1 куб.м за наявності сушарок та підключення їх до систем постачання гарячої води, 75,74 грн. за 1 куб.м.грн за 1 м3 – у разі їх відсутності.

Ірина Жмака інформувала про нещодавно запущений сервіс для молодих батьків «Малятко». Це дасть можливість молодим батькам та малюку одночасно отримати такі послуги:

  • реєстрація місця проживання;
  • призначення допомоги при народженні дитини;
  • реєстрація народженої дитини в електронній системі охорони здоров’я;
  • реєстрація народженої дитини у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків відповідно до Податкового кодексу України;
  • видача посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї.

Даний сервіс дозволить мінімізувати кількість документів та процедурних дій та зменшить адміністративне навантаження на батьків.
Передбачається надання послуги з державної реєстрації народження дитини в електронному вигляді, а також передача в електронному вигляді в режимі реального часу інформації про новонародженого до Єдиного державного демографічного реєстру під час державної реєстрації народження дитини.
Для надання такого комплексу послуг Мін’юст планує забезпечити ЦОВВ та місцеву владу повноваженнями з приймання документів в електронному вигляді та встановлення між ними відповідної інформаційної взаємодії.

По завершенню заходу, працював мобільний консультаційний пункт. За правовою допомогою звернулися дві особи, яким були надані змістовні роз’яснення з питань щодо порядку сплати аліментів на утримання неповнолітніх дітей та порядку списання військового майна у Збройних Силах України

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103