назад

Для підопічних та працівників Чернігівського геріатричного пансіонату було проведено правопросвітницький захід

18 липня на передодні позачергових парламентських виборів працівники системи безоплатної правової допомоги спільно з партнерами відвідали людей похилого віку в Чернігівському геріатричному пансіонаті. Нагадали слухачам про їхні виборчі права, ознайомили з процедурою надання безоплатної правової допомоги та хто має право отримати безоплатну вторинну правову допомогу. Ознайомили присутніх з їх громадянськими правами, механізмами їх захисту та шляхами отримання допомоги в разі порушення їх прав.
Участь в заході взяли: директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко, начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Бойко, спільно з першим заступником начальника Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Іриною Жмакою, представником Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктором Тарасовим, регіональним координатором із зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою та громадським омбудсменом із захисту виборчих прав у Чернігівській області ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» Оленою Роговою.
Ірина Протченко інформувала присутніх про процедуру надання безоплатно правової допомоги, відмінність між первинною та вторинною правовою допомогою. Зазначила, що право на консультацію, допомогу в складанні заяв, скарг інших правових документів, що не носять процесуальний характер мають право всі громадяни України. Що ж стосується складання документів процесуального характеру, представництва та захисту особи в судах, органах виконавчої влади та місцевого самоврядування за рахунок держави здійснюється відповідно до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Вона уточнила, що набуття статусу пенсіонера за віком не надає право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, розраховувати на таку допомогу варто у тому випадку, якщо середньомісячний дохід за останні пів року не перевищував двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. З 01 липня 2019 року ця сума дорівнює 3128 грн.
Розповіла присутнім про «Чесну платіжку», що відповідно до Постанови Уряду від 26 червня №560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» запроваджується гранична ціна на послуги для населення міст обласного значення та міста Києва з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води на опалюваний період 2019/20 року. Гранична вартість тепла зафіксована на рівні 1400 гривень за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн за 1 кв.м у разі відсутності лічильника. На гарячу воду по всій Україні встановлено граничний тариф для населення на рівні 83,66 грн за 1 куб.м за наявності сушарок та підключення їх до систем постачання гарячої води, 75,74 грн. за 1 куб.м.грн за 1 м3 – у разі їх відсутності. Повідомила про право звернутися до органів місцевого самоврядування з приводу перерахунку тарифів та надала зразки відповідних заяв.
Ірина Жмака розповіла присутнім про їх громадянські та політичні права, які захищають громадянина від несправедливості з боку держави в особі держаних органів та забезпечують право на участь в політичному та громадянському житті. Проінформувала присутніх про механізми захисту цих прав, а саме звернення зі скаргами до державних органів у разі якщо їх права були кимось порушеними, захист своїх інтересів в судах України чи міжнародних інстанціях у випадку якщо людина вважає, що Україна, як держава належним чином не забезпечує їй доступ до реалізації її прав та свобод. Такою міжнародною інстанцією є Європейський суд з прав людини.
Алла Лепеха інформувала присутніх куди звертатись у разі якщо на виборчій дільниці вони помітять правопорушення. Зазначила, що незалежний від держави, чи інших владних інституцій нагляд за проведенням виборів проводить всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА», куди можна повідомити про помічене порушення виборчого законодавства. Окрім цього з повідомленням про порушення можна звертатись до поліції, спостерігачів чи членів комісії. Також вона розповсюдила серед присутніх інформаційні буклети, які містили інформацію про виборчий процес.
Олена Рогова нагадала присутнім загальні правила проведення виборів та права виборців. Акцентувала, що вибори є вільними. Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється. Голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Перебування у кабінці для голосування у двох забороняється. У разі якщо людина фізично не в змозі самостійно зробити відмітку в б’юлетні вона може звернутись до іншого виборця, допомога з боку членів комісії чи спостерігачів не допускається.

По завершенню заходу працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. За юридичною допомогою звернулись сім осіб, які отримали сім правових консультацій з питань щодо перерахунку пенсії з 01.07.2019, невиплати разової грошової допомоги до 05.05.2019 як учаснику війни, підтвердження страхового стажу для перерахунку пенсії, порядку виплати коштів за оренду земельного паю та стосовно правомірності накладення штрафу за адміністративне правопорушення.

Захід відбувся за сприяння Чернігівського громадського комітету захисту прав людини за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні)

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103