назад

З учасниками бойових дій говорили про можливість отримання безоплатної правової допомоги через систему БПД

18 липня 2019 представниця Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерія Цап завітала до міського центру зайнятості, де провела інформаційну годину для учасників АТО/ООС.

Під час візиту було проведено правопросвітницький захід на тему: «Ветерани війни та учасники АТО/ООС, як суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу» та здійснено консультування військовослужбовців. Валерія Цап зазначила, що право на правову допомогу, в тому числі і безоплатну, гарантовано статтею 59 Конституції України.

Звернувшись до місцевих центрів та бюро правової допомоги, громадяни можуть отримати юридичні консультації, допомогу в складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних) та в отриманні доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу, на відміну від первинної, мають лише окремі категорії осіб, визначені Законом з урахуванням двох критеріїв – критерію малозабезпеченості та належності до тих категорій осіб, для яких законами закріплено право на безоплатну правову допомогу, а саме: діти, біженці, внутрішньо переміщені особи, ветерани війни, у тому числі учасники АТО/ООС із статусом учасника бойових дій, – пояснила фахівчиня центру.

На заході також було наведено приклади успішного вирішення правових питань військовослужбовців, які зверталися до центру та бюро.

Такими прикладами є, зокрема, справи про розірвання контракту про проходження військової служби у ЗСУ, про стягнення боргу за комунальні послуги, а також справи про стягнення заробітної плати, компенсації за невчасно виплачену заробітну плату, компенсацію за затримку розрахунку, відшкодування моральної шкоди.

Після завершення заходу всі бажаючі мали змогу отримати індивідуальні консультації та інформаційні матеріали на теми: «Право на реабілітацію у санаторно-курортних закладах», «Психологічна допомога та психологічна реабілітація для учасників АТО та революції гідності», «Безоплатна передача земельної ділянки».