назад

Виборчі права засуджених та ув’язнених

Як перевірити себе у списках виборців? Куди звертатись для включення у виборчі списки? Які основні права засуджених? Про це та інше говорили із засудженими та ув’язненими.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Радушинська, фахівчиня Регіонального центру Дар’я Гончарова, спеціаліст Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін та громадський омбудсмен із захисту виборчих прав «Громадської мережі ОПОРА» у Житомирській області Світлана Пантюхіна, відвідали Житомирську установу виконання покарань (№8) та Житомирську виправну колонію (№4). Під час правопросвітницьких лекцій вони роз’яснили основні норми виборчого законодавства засудженим та ув’язненим.

 

Світлана Пантюхіна детально розповіла про процедуру виборів, облаштуванні виборчих дільниць, уточнення списків виборців, заповненню бюлетенів, кримінальну відповідальность у разі погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, які перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця та інше.

Додатково для засуджених було передано пам’ятки щодо процедури голосування та механізмів захисту виборчих прав засуджених.

Фахівці системи БПД Житомирщини надали засудженим і ув’язненим роз’яснення щодо порядку отримання безоплатної вторинної правової допомоги, а також надали правові консультації. Пояснили порядок звернення до Регіонального та місцевого центрів з надання БВПД, зміни запобіжного заходу, перегляду судових рішень, тощо.