назад

Про систему БПД та роль Омбудсмана в захисті прав громадян – зустріч зі студентами у Вінниці

Про систему правової допомоги, можливі способи й засоби для захисту законних прав та інтересів студентам аграрного університету розповіли фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області та Вінницького місцевого центру з надання БВПД разом із регіональною координаторкою взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Вінницькій області Наталією Гурковською.

До Дня захисту дітей для студентів I курсу Вінницького національного аграрного університету фахівці системи БПД у Вінниці провели правопросвітницький захід, під час якого ознайомили майбутніх правників з діяльністю системи, особливостями роботи регіонального та місцевого центрів, розповіли про категорії осіб, які мають право на отримання первинної та вторинної правової допомоги, поділитись успішними кейсами захисту прав громадян.

Директорка Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Марина Лукіянова також розповіла, як відбувається конкурсний відбір адвокатів, які в подальшому співпрацюють із центрами та забезпечують представництво/захист інтересів громадян у суді. Навела приклади успішного захисту прав клієнтів системи БПД, пояснила, як працює проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», на Вінниччині.

Про роль Омбудсмана студенти дізналися від регіональної координаторки взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини Наталії Гурковської. Вона наголосила, що кожен має право звернутися за захистом своїх прав до Уповноваженого ВРУ з прав людини. Це гарантує стаття 55 Конституції України. Відповідно до Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» особа може звернутися до Уповноваженого, якщо її права та свободи порушено органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їхніми посадовими й службовими особами, а також юридичними та фізичними особами.

Директорка Вінницького місцевого центру з надання БВПД Наталія Смішна порадила студентам бути уважними та ретельно читати документи при взятті мікрозаймів, адже чимало людей звертається до бюро правової допомоги саме з питаннями стягнення з них заборгованості за кредитами.

«Зазвичай фахівці регіонального центру проводять 3-7 правопросвітницьких заходів для школярів та студентів щомісяця. Більшість – у режимі онлайн, враховуючи ситуацію в Україні. Такі заходи дозволяють не лише розповісти про права дітям та молоді, але й дають можливість дізнатися від них про ситуації, повʼязані з порушенням їхніх прав у повсякденному житті, та спільно розробити алгоритм дій і знайти рішення проблем», – зазначає директорка Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Марина Лукіянова.