назад

Як відзначили День захисту дітей на Житомирщині: обговорення та пізнавально-розважальні заходи від юристів системи БПД

У День захисту дітей фахівці системи БПД Житомирщини долучилися до низки заходів, організованих з цієї нагоди. Під час обговорень та просвітницьких акцій наголошували на важливості захисту прав дітей в умовах війни та інформували юних українців і їхніх батьків про право дітей на безоплатну правову допомогу.

Через російську агресію проти України сотні тисяч українських дітлахів тимчасово виїхали з країни, а ті, що залишилися, змушені перечікувати повітряні тривоги в укриттях, чимало дітей живуть в зоні бойових дій. Тому дорослим особливо важливо підтримувати дітей і показувати, що ми завжди поруч.

Для цього, зокрема, фахівці системи БПД Житомирщини взяли участь у низці заходів, які відбулися з нагоди Дня захисту дітей.

Правчиня Радомишльського бюро правової допомоги Оксана Дзюбенко напередодні свята, 30 травня, зустрілася з представниками комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Радомишльської міської ради. Під час зустрічі розповіла, як в Україні захищають прав дітей на законодавчому рівні, а також обговорила з партнерами проведення спільного розважально-просвітницького заходу 1 червня.

А вже 1 червня, у День захисту дітей, дві структури, об’єднавши зусилля, запросили дітей до участі в конкурсах та вікторинах у міському парку культури та відпочинку. Принагідно юристка бюро розповідала присутнім дітям та їхнім батькам про право дітей на безоплатну правову допомогу.

Фахівчиня Черняхівського бюро правової допомоги Юлія Поліщук разом з представниками служби у справах дітей Черняхівської громади, районного сектору пробації та ДСНС України в Житомирській області також долучилася до відзначення Дня захисту дітей. Під час святкових заходів вона у пізнавально-розважальній формі вкотре нагадала дітлахам про їхні права та обов’язки. А діти, своєю чергою, порадували завзятістю та обізнаністю в розгадуванні вікторин.

«Одним із пріоритетних напрямків діяльності системи БПД є формування нової правової культури у громадах зокрема та в суспільстві загалом. І починати слід з наймолодших вікових категорій населення. Інтерактивні заняття з дітлахами зорієнтовані на інформування про права дітей та їх захист. А весь обсяг інформації надається у пізнавально-розважальній формі. Представники центрів з надання БВПД завжди намагаються дотримуватися балансу між серйозним матеріалом та веселими інтелектуальними змаганнями», – зазначає виконувач обов’язків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін.

Завідувачка Коростишівського бюро правової допомоги Наталія Кропивницька також доєдналась до святкових заходів з нагоди Міжнародного дня захисту дітей. У Будинку дитячої творчості Коростишівської міської ради юристка спілкувалася з сімʼями внутрішньо переміщених осіб, пояснювала, на які пільги від держави вони можуть претендувати, та консультувала з нагальних питань.

Керівництво регіонального та місцевого центрів у Житомирі напередодні свята запросили до участі в засіданні круглого столу зі стейкхолдерами. Обговорення відбувалося на платформі університету «Житомирська політехніка». Учасники круглого столу розглянули сучасні освітньо-професійні програми, обговорили, якими способами можна забезпечити різноплановість та нешаблонність у освіті учнівської та студентської молоді.