назад

Правова допомога для дітей без бар’єрів – партнерське коло на Сумщині

До  Міжнародного дня захисту дітей юристки системи БПД Сумщини взяли участь у заході для керівників загальноосвітніх навчальних закладів міста Суми та представників їх учнівського самоврядування «Правова допомога для дітей БЕЗ БАР’ЄРІВ». Під час зустрічі разом з представниками управління Державної служби якості освіти у Сумській області говорили про виклики та проблеми, що стоять перед освітянами, зокрема про доступ до якісної освіти в умовах війни, оскільки кожна дитина має повне право розвиватися й навчатися, при цьому бути захищеною.

Війна і конфлікти часто мають негативний вплив на освітню систему та доступ дітей до навчання. Однак, забезпечення основоположних прав дітей на освіту є важливим як у мирний, так і військовий час. Тому сьогодні потрібно привертати увагу суспільства до цієї теми, – акцентувала начальниця відділу безоплатної правової допомоги Сумського місцевого центру з надання БВПД  Юлія Іваненко в рамках зустрічі.

Партнерське коло, сформоване під час заходу, допомогло обговорити ряд проблем, пов’язаних з реалізацією права на якісну освіту в умовах сьогодення. Серед них  – створення нових викликів для освітньої галузі цифровізацією та залежністю від технологій.

В свою чергу, представники системи БПД, спілкуючись з освітянами та учнівською молоддю, намагалися побудувати партнерський діалог та роз’яснити правові можливості дітей в учнівському середовищі. Таким чином, присутні більше дізналися про право на безоплатну вторинну правову допомогу, про послуги, які вона включає, та про медіацію, як правовий інструмент для вирішення конфліктів та налагодження взаємодії між дітьми.

Розбудова демократичних процесів у школі та розвиток учнівського самоврядування мають велике значення для створення сприятливого середовища для навчання та розвитку учнів. Медіаційна складова  в цьому відіграє неабияку роль. Доречно зауважити, що одна із послуг безоплатної вторинної правової допомоги, це саме медіація для дітей, – зазначила юристка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Яна Кравець.

Медіація сприяє розв’язанню конфліктів мирним шляхом та виключає використання насильства. Це допомагає дітям розвивати альтернативні способи вирішення проблем та встановлювати позитивні стосунки з оточуючими. Цей підхід може бути цінним інструментом для підтримки прав дітей та створення мирного середовища.