назад

Про те, як захиститися від кіднепінгу говорили з учнями в Роздільній

Як свідчать статистичні дані про кількість вчинених злочинів за даними «Єдиного звіту про кримінальні правопорушення. Форма №1», розміщеного на сайті Генеральної прокуратури України, в 2021 році було відкрито 53 провадження за статтею 146 Кримінального кодексу України – незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені стосовно малолітньої особи.

Для того аби більше дізнатися про кіднепінг та не стати жертвою подібного злочину, директорка Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Кулішова провела онлайн зустріч з учнями Роздільнянського НВК «Школа-гімназія №1».

Кіднепінг – це термін, який використовують для опису викрадення дітей. Постраждати від подібних протиправних дій можуть діти будь-якого віку та соціального статусу. При чому, найчастіше дітей викрадають ті, кого дитина знає – далекі родичі, колишні чоловіки/дружини, заздрісні знайомі тощо.

Метою викрадення дитини може бути вимагання грошей, певних дій або інформації від батьків. Крім того – насильницька трансплантація органів, примусова праця, втягнення дітей у злочинну діяльність, проституцію.

На жаль, доволі часто на практиці ми стикаємося з таким явищем як віктімблеймінг — коли в скоєному злочині звинувачують постраждалого, а не злочинця. Тому перше, на чому треба акцентувати увагу, коли ми говоримо про насильницькі злочини – у їхньому скоєнні винні саме злочинці», – підкреслила Тетяна Кулішова.

Оскільки питання кіднепінгу стоїть досить гостро не тільки в нашій країні, а й у світі, рекомендації щодо того, як дитині не стати жертвою викрадення є досить детальними для кожної вікової групи.

Директорка розповіла яких саме рекомендацій потрібно дотримуватись:

  1. Дуже важливо вміти твердо відмовляти незнайомим чи знайомим людям у відповідь на сумнівні прохання, а також не погоджуватися на пропозиції чи запрошення, які викликають дискомфорт.
  2. Пам’ятайте, що якщо дорослій людині дійсно потрібна допомога, вона радше звернеться до дорослого, а не дитини.
  3. Якщо до вас по допомогу звертається маленька дитина, необхідно зателефонувати її батькам, якщо вона знає їхній номер, або в поліцію, але не йти з нею нікуди.
  4. Мати «пароль». Якщо трапляється непередбачувана ситуація, особливо це актуально зараз, необхідно домовитися з рідними про кодове слово, фразу, яка б могла допомогти дитині зрозуміти, де свій, де чужий.
  5. Домовитися з батьками, друзями про приховане прохання про допомогу. Наприклад це може бути фраза, слово, смайлик в переписці, після отримання якого стане зрозуміло, що ви в небезпеці і потребуєте допомоги.
  6. Налаштувати швидкий набір через телефон або смарт годинник. Це може бути екстрений виклик або відправка повідомлення. Головне – щоб це можна було зробити в один клік.
  7. Якщо ви підозрюєте, що за вами стежать – вийдіть в людне місце, і вже там просіть про допомогу. Запам’ятайте, у разі потреби, номер «підозрілої» машини і повідомте її батькам чи поліції – це може допомогти убезпечити інших не стати жертвою злочину.
  8. Не сподівайтеся лише на себе і не соромтеся просити по допомогу. Адже адекватно оцінити ступінь загрози і вчасно попросити про допомогу – це свідчення зрілості, а не дитячої поведінки. Не соромтеся кричати, відбиватися, будь-яким способом привертати до себе увагу.
  9. Для самооборони слід користуватися лише тим, чим добре володієте. Не варто носити з собою холодну зброю, адже в руках того, хто не звик нею користуватися ця зброя не буде ефективною і до того ж її може бути використано проти вас самих. Альтернативою може стати перцевий балончик, однак носити його потрібно так, аби можна було легко і швидко дістати. Попередньо такий балончик необхідно протестувати, щоб вміти ним користуватися.
  10. Для привернення уваги можна також використовувати брелоки-сирени. Але також мати їх під рукою.

Пам’ятайте! Кіднепінг – це злочин. Винному загрожує покарання до 10 років позбавлення волі.