назад

Про відновлення земельних торгів говорили фахівці системи БПД з селянами на Дніпропетровщині

Відновлено проведення земельних торгів з передачі у користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності — про це та інше розповідала днями завідувачка сектору “Солонянське бюро правової допомоги” Ірина Усенко мешканцям Василівського старостинського округу Солонянської ТГ разом із директоркою Дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оленою Ващилко.

Основною темою зустрічі  була «Земельна реформа в дії». Тому правники надали відповіді на  питання землекористувачів щодо змін, привнесених з воєнним станом. Йшлося, зокрема, про те, що відповідно до підпункту 5 пункту 27 розділу X Земельного кодексу України у період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, в межах України або окремої її місцевості, у якій введено воєнний стан, безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

Такі зміни мають велике значення для відновлення української економіки загалом, та для сільського господарства зокрема, тому тут є, про що поговорити із мешканцями Солонянської ТГ” — зазначає Ірина Усенко

Під час зустрічі з селянами фахівці Дніпровського МЦ з надання БВПД говорили   також  й про те, що законопроект №7636 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель», ухвалений 19 жовтня Верховною Радою, повертає реєстрацію прав оренди земель в Держгеокадастрі та Держреєстрі речових прав на нерухоме майно, відновлює торги на передачу в користування ділянок державної та комунальної форм власності.

Законопроєкт № 7636 має на меті удосконалення порядку ведення Державного земельного кадастру, а до нашого центру зафіксована достатня кількість звернень клієнтів з питань внесення помилкової інформації на кадастрову карту. Окрім того, надається можливість оформлення права власності на земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, які перебувають у приватній власності громадян. Що дозволить скористатися своїм правом приватизації земельної ділянки тим, хто ще цього не зробив.” —  коментує директорка Дніпровсько місцевого центру з надання БВПД Олена Ващилко.

Звісно, наприкінці зустрічі фахівчині системи БПД відповіли й на інші життєво важливі питання: як стягнути аліменти, хто підпадає під мобілізацію, яким чином зберегти своє робоче місце та захистити порушене право.