назад

17495536 1321772964534955 1851995074 n

15 березня 2017 року керівник Збаразького бюро правової допомоги Сергій Русин відвідав Черниховецьку об’єднану територіальну громаду. Очільник бюро спільно з працівниками Збаразького районного центру зайнятості та Збаразької РДА провели правопросвітницьку зустріч з жителями сіл громади. Серед іншого, фахівці розповіли мешканцям громади про шкоду, яку наносить навколишньому природному середовищу спалювання рослинних залишків (трави та листя) і відповідальність за такі дії.

Зокрема наголосили, що стаття 50 Конституції України гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля. «Відповідальність за спалювання сухої трави і листя місцевими жителями передбачена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення». — зазначив Сергій Русин.

Про шкоду, завдану екології, громадянам необхідно повідомляти:

  • Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області;
  • поліцію;
  • відділ екології районної ради.

Керівник бюро також ознайомив жителів громади із законодавчою базою, що регулює «екологічні» питання.

ВАЖЛИВО!

Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» декларує, що кожен громадянин України має право на:

 – безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище;    

– подання до суду позовів до державних органів, підприємств, установ, організацій і громадян про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров’ю та майну внаслідок негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Стаття 12 цього ж Закону зазначає, що громадяни України зобов’язані:

 – берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища;    

– не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів;

Стаття 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняє шкідливі впливи на атмосферне повітря, для яких не встановлено відповідних нормативів екологічної безпеки.  

Правила утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затверджені наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства  від 17.05.2005  N 76 прямо забороняють спалювання всіх видів відходів на території домоволодінь і в сміттєзбірниках.      

Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України (за наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 N 105) регламентують:

На території зелених насаджень забороняється:

випалювати суху рослинність;

розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки.

Кодекс України про адміністративні правопорушення встановлює відповідальність за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків для громадян у вигляді штрафу  від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, фахівці провели виїзний прийом громадян у приміщенні Черниховецької сільської ради. Правові консультації отримали шість осіб.

Нагадуємо, що кваліфіковану безоплатну юридичну допомогу можна отримати в Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:  м. Кременець, вул. Шевченка, 59А. Контактний телефон: (03546) 2-52-33.

Збаразьке бюро правової допомоги: м. Збараж, вул. Шолом – Алейхема, 19, тел. (03550) 2-20-42;

Зборівське бюро правової допомоги: м. Зборів, вул. Богдана Хмельницького, 47, тел. (03540) 2-21-70;

Лановецьке бюро правової допомоги: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А, тел. (03549) 2-24-59;

Шумське бюро правової допомоги: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3, тел. (03558) 2-24-45.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.