назад
05.06.23

Про захист та відновлення вже порушених прав говорили з дітьми, що перебувають в конфлікті з законом

Більш як тридцять дітей, що перебувають у СІЗО та відбувають покарання за вчинені кримінальні правопорушення в установах виконання покарань і виправних колоніях, дізналися, як захищати свої права, зокрема під час слідчих дій та розгляду кримінальних проваджень.

Так, у День захисту дітей директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін поспілкувався з дітьми, які потребують особливого захисту, оскільки вже перебувають у конфлікті з законом. Цим дітям як нікому важливо розуміти, що вони мають права, мають право їх відстоювати, незалежно від обставин, в яких опинилися.

Ця зустріч, у такий особливий день, відображає нашу невідступну відданість цінностям дитинства і демонструє нашу головну місію – допомагати людям та навчати їх захищати свої права, не виходячи за межі й не порушуючи права інших. Ми впевнені, що кожна дитина, незалежно від свого статусу чи ситуації, заслуговує на любов, захист та можливість мріяти, – Михайло Харін.

Отож, під час онлайн-зустрічі, до якої доєдналися діти, що перебувають у СІЗО та установах виконання покарань на Вінниччині, Харківщині,  Миколаївщині, Хмельниччині, Чернігівщині, Черкащині, Кіровоградщині, Полтавщині, Київщині, загалом у 20 містах, юрист говорив про важливу роль правових інструментів у розв’язанні проблем людей.

Крім цього, присутні на заході дізналися про норми національного і міжнародного законодавства, які захищають права дітей, про особливості отримання дітьми безоплатної правової допомоги. Зокрема, Михайло Харін наголосив, що кожна дитина у разі порушення її прав може звернутися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання правової допомоги, у тому числі шляхом представлення її інтересів у суді.

Насамкінець діти задавали юристу свої запитання, більшість яких стосувалися розгляду їхніх кримінальних проваджень.

Відповідаючи на запитання, куди потрібно звертатися по захист своїх прав, якщо стикаєшся з їх порушенням та не довіряєш правоохоронним органам, Михайло Харін зазначив, що можна звертатися до правозахисних громадських організацій, до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та, безперечно, до системи безоплатної правової допомоги.

Звернутися до системи безоплатної правової допомоги можна: