назад
05.06.23

Докази, отримані тортурами – тема чергової лекції для адвокатів

Продовжуємо серію лекцій для адвокатів щодо реалізації права на справедливий суд та компетентний захист в справах щодо воєнних злочинів. Спікери – провідні правники з міжнародного кримінального права Європи та США

Чергова лекція присвячена темі доказів, отриманих внаслідок катування або за інших примусових обставин. Адвокатка з Великобританії Кірсті Сазерленд розповідає про свою роботу в галузі міжнародного кримінального права та військового права, а також про консультування урядів щодо політики і відповідальності за порушення прав людини. Вона зазначає, що докази, отримані внаслідок катування, не можуть бути використані в судових процесах, оскільки таке використання заохочує практику катувань і підриває боротьбу проти цього злочину. Вона також наголошує, що такі докази недостовірні і не повинні бути використовувані в суді.

Кірсті Сазерленд, адвокатка, яка спеціалізується на міжнародному кримінальному праві та військовому праві. Запрошений науковий співробітник Оксфордського інституту етики, права та збройних конфліктів, представляла клієнтів у Міжнародному кримінальному суді, надзвичайних палатах у судах Камбоджі та військових судах Великобританії. Є працівницею комітету з воєнних злочинів Міжнародної асоціації юристів.

Попередні лекції:

  • Роль адвоката в судових процесах у справах про воєнні злочини

  • Право на справедливий судовий розгляд

  • Міжнародні стандарти прав на справедливий судовий розгляд з акцентом на права, пов’язані з захистом

 

Лекції підготовлені в рамках спільного проєкту Міжнародної асоціації юристів(ІВА), Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги за підтримки Асоціації правників України.

Відео створенні англійською мовою, переклад українською та створення субтитрів забезпечено за підтримки USAID Justice for All Activity.

Детальніше про проєкт розповідає Марк Елліс, експерт з міжнародного кримінального права та виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів

Цикл навчальних заходів продовжується, найближчим часом заплановані лекції з таких питань:

  • тлумачення статті 438 Кримінального кодексу України через міжнародні стандарти та практику;
  • особливий акцент на заочному судочинстві — стаття 323 Кримінального процесуального кодексу України;
  • підстави звільнення від кримінальної відповідальності;
  • статус військовополонених у міжнародному збройному конфлікті;
  • питання призначення покарання.